Hirdetések

Déli tizenkét óráig tizennégy a viharos széllel kapcsolatos lakossági bejelentés érkezett a katasztrófavédelem Nógrád vármegyei főügyeletére szombaton.

Hirdetések

A legtöbb esetben kidőlt fákhoz és leszakadt faágakhoz riasztották vármegyénk hivatásos és önkéntes tűzoltóit. Az egységek kézi erővel és motoros láncfűrésszel avatkoztak be a káreseteknél. Volt, ahol a gyalogosok és az autósok forgalmát akadályozták a leszakadt növényi részek, máshol elektromos és távközlési vezetékeket szakítottak le.

Kozárd külterületén, a 2122-es számú úton, Balassagyarmaton, az Ipolypart utcában, Patakon, az Alkotmány úton, Salgótarjánban, az Iskola úton valamint Herencsényben, a 2123-as számú úton okoztak útzárat a kidőlt fák. A vármegye hivatásos és önkéntes tűzoltói mindenhol rövid időn belül megszüntették az útakadályokat.

Fotó: facebook/Balassagyarmat és környéke

Bátonyterenyén, a Bányász úton egy negyedik emeleti lakás redőnytokja lazult meg és vált veszélyessé. A helyi hivatásos tűzoltók eltávolították az ablakból a tokot. Nógrád településen egy családi ház tetőcserepeit sodorta le a szél. A Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei és a rétsági hivatásos tűzoltók visszahelyezték a cserepeket a tetőre. Nagyoroszi és Drégelypalánk között a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák. A rétsági hivatásos tűzoltók távolították el a sínekről a fákat. Somoskőújfaluban, a Csontváry utcában egy családi ház polikarbonát előtetőjét bontotta meg a vihar. A káresetnél a salgótarjáni hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Balassagyarmaton egy Bajcsy-Zsilinszky utcai épület homlokzatáról tört le egy zászlórúd, amely a járdán elhaladó gyalogosokat veszélyeztette. A helyi hivatásos tűzoltók távolították el a falsíkról a zászlót. 
 

Fotók: Rétság KvŐ

További négy alkalommal kaptak riasztást a viharos szél miatt vármegyénk tűzoltói szombat délután. Salgótarjánban először a Medvesi úton egy kidőlt villanyoszlop miatt kellett beavatkozniuk a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak. Pár órával később a Hold utcában három tuját kellett eltávolítaniuk, melyek elektromos vezetékekre dőltek. Pásztón, a Hasznosi-víztároló közelében az úttestre dőlt fák képeztek forgalmi akadályt, amelyet a helyi hivatásos tűzoltók szüntettek meg. Romhányban, a Zrínyi Miklós úton egy raktárépület lemeztetejét rongálta meg a szél, amely körülbelül nyolcvan négyzetméteren károsodott. A berceli hivatásos tűzoltók a sérült elemeket eltávolították, a sértetlen lemezeket visszahelyezték a tetőre.

Személyi sérülés egyik káreset során sem történt.

Erős szélben, ha nem muszáj, ne hagyjuk el otthonunkat.Ha mindenképpen el kell indulnunk, vagy éppen úton vagyunk:

  • Gyalogosan ne menjünk recsegő, ropogó faágak, fák közelébe!
  • Autónkkal ne parkoljunk veszélyes fa alá!
  • Ne menjünk leszakadt villanyvezeték közelébe sem, de jelentsük be, ha ilyet látunk!
  • Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, faágaktól!

Ha bajba kerülünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és kérjünk segítséget!

Hirdetések