Hirdetések

Egyelőre tele van számtalan rejtéllyel a mesterséges intelligenciával működő, magát „nyelvi modellként” meghatározó, az Opel AI nevű amerikai cég által életre keltett úgynevezett API. Ha már az előző mondatot is nehéz volt megérteni, akkor a folytatás sem lesz könnyebb, ugyanis kiderült, hogy Nógrád vármegye székhelye már Balassagyarmat.

A cég által létrehozott szoftver az interneten fellelt trilliónyi szóból álló informatikai nyelv, éppen olyan, mint a magyar nyelv. A rendszer ismeretlen (titokban tartott) logika alapján működik, lényege, hogy valós emberek különféle kérdéseire igyekszik válaszolni. A kérdéseket egy chat felületre kell beírni, a válaszokat a kérdésben lévő szavak elemzésével, azok közötti összefüggések keresésével, vagyis logikával adja meg a rendszer.

Kipróbáltuk a nyilvánosan hozzáférhető API rendszert, és néhány számunkra fontos, helyi kérdést tettünk fel neki. Szinte kivétel nélkül jó logikával kaptunk választ, egy alkalommal inkább tanácsot adott arra, hogy menetrendi információkat a menetrendben keressünk, ne nála.

Tudni akartuk, hogy mi a rendszer véleménye Balassagyarmat polgármesteréről, remélve, hogy kiderül, egy mesterséges intelligencia mennyire tartja nagyra a városvezető Csach Gábor tevékenységét. Íme a válasz:

Sajnos nem vagyok képes személyes véleményt alkotni Csach Gáborról vagy bármely más egyéni személyről. Mint mesterséges intelligencia nyelvi modell, célom az objektív információk és a releváns válaszok biztosítása az általam kapott kérdésekre. A személyekről alkotott vélemények a szubjektív értékelések részei, amelyeket egyének vagy közösségek hoznak létre, és nem tartoznak a szerepkörömbe.

Miután a polgármesterre vonatkozóan politikailag korrekt, kitérő választ kaptunk, ezért tényeket akartunk megtudni Balassagyarmat jelenkori állapotáról. Bíztunk abban, hogy az interneten fellelhető hírek felhasználásával is foglalkozik ez a nyelv, ezért akár egyes fejlesztések felsorolására is képes lesz. A válasz elképesztően meglepőre sikerült.

Balassagyarmat leírása a mesterséges intelligencia alapján. (kép: openai.com)

Talán a jövőbe lát a mesterséges intelligencia akkor, amikor Balassagyarmatra helyez egy Esterházy-kastélyt, sőt, egy Szent István templomot is lát valahol a szoftver. Mi több, biztosra veszi, hogy a város megyeszékhelyként működik.