A Médiatanács újabb jogsértéseket állapított meg legutóbbi ülésén a ValóVilág 11. évada kapcsán.

A közlemény szerint a Médiatanács állampolgári bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálta a ValóVilág 11. évadát. Felidézték: a testület már korábban jelezte a joghatósággal rendelkező luxemburgi médiahatóságnak az RTL Kettő csatornán és az RTL+ online szolgáltatásán elérhető 24 órás élő közvetítéssel kapcsolatban felmerült jogsértéseket, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.

 Hozzátették: az újabb hatósági ellenőrzések nyomán a ValóVilág február 14-én és 16-án sugárzott összefoglalói kapcsán a magyar szabályok szerint további törvénysértések történtek. Közölték: a műsorszámokban megvalósult az emberi méltóság, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése.

Az élőben közvetített online tartalomban is előfordult jogsértés: a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaj eszközei és képi hatásai sértik az emberi méltóságot – tették hozzá.

A közlemény szerint a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült újabb jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Jelezték: a társhatóságnak a megkeresés alapján fel kell hívnia a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályi előírásoknak, és tájékoztatnia kell a Médiatanácsot, valamint az Európai Bizottságot a problémák megoldása érdekében hozott lépéseiről. Ezt követően, két hónapon belül tájékoztatnia kell a Médiatanácsot az elért eredményekről, vagy ha nem sikerült megoldást találnia, annak okát is ismertetnie kell.

Ha a joghatósággal rendelkező tagállam a határidőn belül nem jár el vagy az elért eredmények nem megfelelőek, a Médiatanács további lépéseket is tehet. „A jogszabályokban meghatározott feltételek mentén a testület ez esetben jogosult arra, hogy intézkedjen a jogsértő médiaszolgáltatóval szemben” – írták.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága közleményében arról is írt, a Médiatanács vizsgálta a Netflix lekérhető (streaming) szolgáltatáson elérhető tartalmát is, mert jogsértések merültek fel. Mint írták, az „A búvárklub” című sorozat 7. epizódja (Mary Celeste) a szolgáltató online felületein 7+-os besorolással érhető el, de a hatóság szerint – tartalma alapján – 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatárbesorolással kellene elérhetővé tenni. Emellett  a korhatári minősítést a műsorkínálatot tartalmazó felületen jól látható módon kellene megjeleníteni. A Médiatanács minderről értesíti a Netflix felett joghatósággal rendelkező holland társhatóságot – írtrák.

Közölték azt is, ugyancsak bejelentés nyomán vizsgálta a hatóság a Super TV2-n január 21-én 20 órától sugárzott „Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma” című műsorszámot, amelyet a médiaszolgálató 12 éven aluliak számára nem ajánlott (III.) korhatári kategóriába sorolt. A Médiatanács megállapította: a filmet a témaválasztás, az abban található erőszak és trágárság miatt a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni és 21 óra és 5 óra között vetíteni. Mivel a Super TV2-t Romániában bejegyzett vállalkozás üzemelteti, a Médiatanács kéri a joghatósággal rendelkező román társhatóság intézkedését.

A közlemény szerint a Médiatanács foglalkozott a szintén román joghatóság alá tartozó Mozi+ csatornán február 22-én reggel 7 óra 20 perckor műsorra tűzött „Kegyenc fegyenc” című műsorszámmal is. A testület megállapította: a film olyan jeleneteket tartalmaz, amely a IV. korhatári kategóriát (16 éven aluliak számára nem ajánlott) és az este 9 óra utáni sugárzást tesz indokolttá az erőszakos jelenetek, a szexualitás ábrázolása és a trágár nyelvezet miatt.

 A Médiatanács 150 ezer forint bírságot szabott ki az AGORA Savaria Nonprofit Kft.-re, mert az által üzemeltetett, körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Szombathelyi Televízióban 2022. december 20-án 18 óra 16 perctől sugárzott és 19 óra 16 perctől megismételt „Műhely” című műsorszámban elhangzott beszélgetés két zenei előadásról szóló részében a médiaszolgáltató a műsorszámba ágyazva reklámértékű információkat (jegyárusító helyek megnevezése, kedvezményt biztosító kuponok, ajándékutalványok) tett közzé úgy, hogy a népszerűsítési szándékot nyíltan nem vállalta, a közzététel tekintetében megtévesztette a közönséget, hiszen a nézők nem a szerkesztett tartalomtól elkülönített reklám útján találkoztak a kifogásolt tartalommal.

Forrás. MTI

Hirdetések
Hirdetések