Hirdetések

A 83. Észak-Macedóniába és 4. Szerbiába induló magyar rendőri kontingens tagjait 2023. április 4-én Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indította útba.

Hirdetések

Beszédében elmondta, hogy a Szerbiával folytatott kétoldalú határrendészeti együttműködés 2023-tól az osztrák fél csatlakozásával háromoldalú együttműködéssé alakult. A kontingens 2023. április 5-től 36 fős, majd 2023. május 31-től 50 fős emelt rendőri létszámmal vesz részt a műveletben, ahol határőrizeti feladatokat látnak el. Észak-Macedóniában 82 alkalommal, havi váltásokban, összesen 2362 fővel segítettük a macedón fél határőrizeti feladatainak ellátását.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve az illegális migránsok előállításában. Fontos feladatként közreműködnek az embercsempészek elfogásában is.

Végezetül Rétvári Bence megköszönte az induló kontingensek tagjainak, hogy elkötelezetten, magas színvonalon védik Magyarország és az Európai Unió határait.