Hirdetések

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán újraválasztott elnöke, Aleksander Ceferin szerint amíg tart az ukrajnai háború, addig nehéz elképzelni az orosz csapatok visszatérését a nemzetközi színtérre.

Hirdetések

A személyes véleményem, hogy a háború végéig nehéz lenne bármin is változtatni.

– mondta a lisszaboni tisztújító közgyűlést követő sajtótájékoztatón a szlovén sportvezető, aki hozzátette: a fehéroroszok esetleges kizárásáról az UEFA vezető testülete dönthet, és jelenleg vizsgálják a helyzetet.

A bizottság legközelebb június 28-án ülésezik.  Az UEFA mellett a nemzetközi szövetség (FIFA) is 2022 februárjában kizárta minden versenysorozatból az orosz válogatottat és klubokat, azonban az elmúlt hetekben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlására több sportág nemzetközi szervezete elkezdte semleges színekben visszaengedni az orosz és fehérorosz sportolókat.

Ceferin üdvözölte, hogy a 2030-as világbajnokságra vonatkozó spanyol-portugál európai pályázat kiegészülhet a tavalyi vb-n elődöntős Marokkóval.

Ez a lehető legerőteljesebb üzenet, amit a világnak, Európának, Afrikának küldhetünk, hogy a futballban együtt haladhatunk előre.

– fogalmazott a harmadik ciklusát megkezdő sportvezető, aki korábban még ellenezte a konföderációkon átívelő pályázatokat.

A lisszaboni kongresszuson egyhangúlag választották újra elnöknek az 55 éves Ceferint, akivel szemben nem indult ellenjelölt. Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökét pedig egyhangúlag FIFA-alelnökké választották, de a magyar sportdiplomata nem maradhatott az UEFA alelnöke és a végrehajtó bizottság tagja sem, mert egyrészt március 20-án betöltötte 70. életévét, másrészt az új szabályok szerint nem lehet egyszerre UEFA- és FIFA-alelnök.

Hirdetések