Hirdetések

2023 első negyedévében összesen 65 lakástűzhöz riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat. A káresetek során 5 embert mentettek meg tűzoltóink és egy ember szenvedett sérüléseket. A statisztikák azt mutatják, hogy leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává. Ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni.

Hirdetések

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több mint 56 órára volt szükségük tűzoltóinknak, az égő épületekhez 104 tűzoltóautó vonult.  A három hónap alatt összesen 522 négyzetméternyi épített terület égett le, 7 alkalommal pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

Az égő épületekben jellemzően nem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévi lakástüzek keletkezési helyeit vizsgálva megállapítható, hogy a tűz a legtöbb esetben, a lakástüzek közel ötven százalékában a kéményben keletkezett. Ezután pedig a konyhában, a hálószobában vagy a nappaliban csaptak fel leggyakrabban a lángok. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Vármegyénkben a legnagyobb tűz az év elején, január 3-án keletkezett Salgótarjánban. A megyeszékhely Kisfaludy Sándor útján egy száz négyzetméteres alapterületű családi ház tetőszerkezete égett. A lángok egy huszonöt négyzetméteres lakóépületre is átterjedtek. A helyi hivatásos tűzoltóknak több mint négy órás megfeszített munkára volt szükségük a káreset felszámolásához. Az egységek a munkálatok során egy gázpalackot is kivittek az épületből.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben 9 alkalommal avatkoztak be szén-monoxiddal kapcsolatos káreseteknél a Nógrád vármegyei tűzoltók. 7 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést. Akkor keletkezik a gyilkos gáz, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

Hirdetések