Szeged, 2022. augusztus 30. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a határvadászképzésről a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Hirdetések

Kétszínűnek nevezte a hazai baloldal magatartását a pedagógusok béremelésének ügyében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Miközben itthon a pedagógusokat arra biztatják, hogy demonstráljanak a béremelések mellett, aközben ők minden nap Brüsszelben azért dolgoznak, hogy az ehhez a béremeléshez szükséges uniós forrás soha ne érkezzen meg.

– tette hozzá.

Rétvári Bence úgy fogalmazott a baloldal módszeréről:

A pedagógus-szakszervezeteket előre küldik, majd utána hátba szúrják.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője több alkalommal egyeztetett a pedagógusok szakszervezeteivel.

Először 2021 augusztusában adtak ki közleményt, amelyben tudatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy más szakszervezetekkel közösen konzultációt folytattak Dobrev Klára miniszterelnök-jelölttel, ami része volt a DK miniszterelnöki kampányának.

Szeretnénk tudni: ott beszámolt-e Dobrev Klára a szakszervezeteknek arról, hogy Brüsszelben azért dolgozik, hogy ne legyen a pedagógusbér-emelésekhez uniós fedezet.

– szögezte le a politikus.

A kormány a pedagógusbérek emeléséhez az első időszakban európai uniós forrásokat szeretne felhasználni – ismertette Rétvári Bence, jelezve: ezzel megvalósulna az elmúlt 30 év legnagyobb mértékű béremelése, hiszen 2025 januárjára 75 százalékkal emelnék meg a pedagógusok bérét, ezáltal mintegy 800 ezer forintot keresne átlagosan egy magyar pedagógus.

Emlékeztetett arra is, hogy az idén elindult ez a béremelési program, a magyar költségvetésben egy 10 százalékos részt előlegeztek meg. Amikor majd megérkeznek az európai uniós források, ez egy jóval 20 százalék fölötti emelkedés lenne, amit a következő években további emelkedések követnek, hogy meglegyen a kitűzött 75 százalékos emelés – közölte.

Rétvári Bence kiemelte: ez lenne ennek az európai uniós költségvetési ciklusnak a legnagyobb arányú pedagógusbér-fejlesztése.

Hozzátette: mintegy 800 milliárd forintot terveznek uniós forrásból pedagógusbér-emelésre fordítani. Majd 2030-ig ennek a bérnek a vásárlóértékét megőriznék, vagyis az folyamatosan emelkedne. Ezzel további 5600 milliárd forint nemzeti forrást is mellé tennének, hogy

A pedagógusok bére valóban azon a szinten maradjon, ami tisztes megélhetést garantál minden pedagógusnak.

Az államtitkár közölte: ha az uniós források csak az év második felében érkeznek meg, a pedagógusok akkor is visszamenőlegesen megkapják a különbözetet, tehát pénzt nem tudnak veszíteni, csak időt.

A baloldal mindezt meg akarja akadályozni – jelentette ki az államtitkár, aki kitért Gyurcsány Ferencnek arra a rádiónyilatkozatára, amelyben a DK elnöke szerinte egyértelművé tette: azon dolgoznak, hogy megakadályozzák akár egyetlen eurocent átutalását is Magyarországnak.

Utalt Donáth Anna európai uniós képviselő kijelentésére is, aki azt mondta, hogy a Momentum az LMBTQ-jogok érvényesüléséhez kötné a támogatások kifizetését.

Rétvári Bence leszögezte, amit ezek a kijelentések képviselnek, az elfogadhatatlan és kétszínű magatartás a baloldal részéről.

A baloldal csak politikai céljai eléréséhez akarja felhasználni a pedagógusokat.

– tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kitért a napokban is megismétlődött „antifa támadásokra”, amelyekkel kapcsolatban kijelentette, a baloldal igyekszik relativizálni ezeket az eseteket, védeni próbálja az elkövetőket. Jámbor András Szikra mozgalmát említette, amely – mint mondta – úgy beszél ezekről a támadásokról, mintha egy „fiatalos hóbortról” lenne szó.

Rétvári Bence szerint a baloldal nyomást akar gyakorolni a rendőrségre, hogy ne nyomozzanak ez ügyben, de a nyomozásokat folytatják. A magyar rendőrség a külföldi társszerveket is megkereste, mert itt „import erőszakról” van szó – fogalmazott.

Az államtitkár hozzátette: semmilyen ideológiai erőszak nem elfogadható, sem a Magyar Gárdától, sem az antifa mozgalmaktól.

Forrás: MTI