Hirdetések

Annak érdekében, hogy mindenki épségben hazaérjen, kérjük, fogadják meg a Nógrád Vármegyei Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság hasznos tanácsait!

A tavasz és a jó idő sokakat késztet arra, hogy kimozduljanak otthonról, így a személygépkocsikon kívül egyre nagyobb számban jelennek meg a közúton a kerékpárral közlekedők is, ezért kérjük a sofőröket, hogy közlekedésük során kiemelt figyelemmel legyenek rájuk!

Vezessenek a KRESZ szabályait betartva és legyenek óvatosak, hiszen a kétkerekű járművek megjelenésére bárhol számítani lehet. Legyenek különösen körültekintőek a kisebb településeken, falvakban, illetve azokon a helyeken, ahol a kerékpárút az utat keresztezi!

Járművezetőként minden kerékpárost fokozott óvatosággal kell megközelíteni, és a balesetek elkerülése érdekében kiemelt figyelemmel kell elhaladni mellettük! Ha kerékpáros kikerülésébe vagy előzésébe kezdenek, azt kisebb sebességgel és főként megfelelő oldaltávolságot tartva tegyék meg, valamint számítsanak a kétkerekűek oldalirányú mozgására is! Amennyiben a biztonságos megelőzésre nincs lehetőség, a sebességet csökkentve, a kerékpáros mögött haladva meg kell várni, amíg az előzés akadálya elhárul – például a szemből érkező jármű elhalad – és csak abban az esetben kezdjék meg a manővert, amennyiben azt biztonságos körülmények között végre tudják hajtani.

Az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!”, valamint az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla szabályait a biciklivel közlekedők tekintetében is minden esetben tartsák be!

A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Ezt szem előtt tartva kiemelten fontos, hogy megfelelően legyen kivilágítva kerékpárjuk és viseljenek láthatóságot segítő eszközöket.