Hirdetések

Salgótarjánban koszorúzással és sétával emlékeznek vasárnap Zenthe Ferencre, a város szülöttjére, a 2006-ban elhunyt Kossuth-díjas színművészre; az emléknapot 11. alkalommal rendezik meg – tájékoztatta az MTI-t a szervező salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház csütörtökön.

Az emléknapot minden évben a salgóbányai erdészház udvarán elhelyezett Zenthe Ferenc mellszobornál rendezik meg a névadó tiszteletére, idén születése 103 évfordulóján.

Vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi köszöntőt mond Simon Lajos, a színház igazgatója, az eseményen közreműködik Nagy Evelin versmondó, a Komédiák Színpad és Buzás Lilla népdalénekes, a Nógrád Táncegyüttes tagja. Az érdeklődőket 10:30-tól Zenthe-sétára várják Salgó vára körül.

Salgótarján önkormányzata 2006-ban emlékparkot alakított ki Salgóbányán, Zenthe Ferenc szülőhelyén, majd két évvel később szobrot is állított. Egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban a felújítást követően Zenthe Ferenc tiszteletére emlékszobát rendeztek be.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgóbányán. 1941-ben lett a Színművészeti Akadémia hallgatója, 1952-től a budapesti Madách Színház színművésze volt.

Főszereplője volt (Eke Mátét alakítva) az 1963-ban készült Tenkes kapitányának, ez volt a Magyar Televízió első sorozata. Játszott többek között a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ, a katona, a Bors című sorozatokban, ő volt Taki bácsi a Szomszédok című teleregényben. Szerepelt a Magyar Rádió Szabó család című rádiós telenovellájában, és gyakran szinkronszínészként is dolgozott.

Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A filmkritikusok díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban. 1997-ben Kossuth-díjat adományoztak neki. 2006. július 30-án hunyt el, sírja a Farkasréti temetőben található.

Forrás: MTI