Szeged, 2022. augusztus 30. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a határvadászképzésről a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Hirdetések

A készülő közoktatási törvényjavaslat körüli viták és a javaslat valódi tartalma volt a fő téma az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás csütörtök esti adásában, amelynek első felében a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára volt a vendég. Rétvári Bence kifejtette, a pedagógusszakmának vissza kell adni a presztízsét, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a pedagógusok anyagi téren is helyre kerüljenek.

Hirdetések

A hirado.hu tudósításában emlékeztetett arra, hogy parázs vita alakult ki a státusztörvénnyel kapcsolatban, amely egyfajta hivatásrenddé formálná át a pedagógus-életpályát, a pedagógusi hivatást.

Rétvári Bence a hirado.hu szerint azt mondta: fontos tisztázni, hogy ez csak egy törvénytervezet, amelyet a kormány még be sem nyújtott.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a témában több mint egy hónapja tart az egyeztetés több felületen. A beterjesztés után pedig megindul a parlamenti szakasz, amely szintén alkalmas arra, hogy a tervezeten módosításokat végezzenek.

Rétvéri Bence szerint a javaslat formai lényege, hogy a pedagógusoknak is legyen saját, önálló köznevelési jogviszonyuk, amely speciálisan az ő munkájukra vonatkozik.

A cikk alapján az államtitkár a tervezet tartalmi lényegével kapcsolatban azt mondta, hogy új, teljesítményalapú rendszer bevezetése szükséges.

Rétvári Bence úgy fogalmazott:

Aki jobban tanít és többet foglalkozik a gyerekekkel, az jobban kereshessen. Ha ma megjönnének az európai uniós források, akkor holnaptól a pedagógusok átlagbére 561 ezer forint, januártól pedig 681 ezer forint lenne. Ehhez csak arra lenne szükség, hogy az EU betartsa az ígéreteit

– hangsúlyozta az államtitkár.

A hirado.hu tudósítása szerint a kormány 2030-ig tartó pedagógusbér-emelési stratégiája alapján 2025-től amennyire emelkednek a bérek Magyarországon, pontosan olyan arányban emelkednek a pedagógusbérek is.

Rétvári Bence a sztrájkjoggal kapcsolatban kifejtette: a korábbi gyakorlattól eltérően ma egy sztrájkot egy hét alatt – a meghirdetéstől a lebonyolításig – meg lehet tartani. Ez az iskoláknak is kiszámítható, hiszen nekik a gyerekek felügyeletéről is gondoskodniuk kell, amit így meg lehet oldani – tette hozzá.

A szakszervezeteknek az lenne a dolguk, hogy segítsenek a törvényjavaslatot értelmezni, nem pedig az, hogy belemagyarázzanak olyan dolgokat, amik nincsenek benne – jelentette ki.

Rétvári Bence szerint a szakszervezetek „politikai-küzdelmi szférába” csúsztak át, ezért nem meglepő, hogy elveszítették tagságuk jelentős részét.

Az államtitkár azt mondta, a kormány bízik benne, hogy a béremelés hatására méltó helyre kerülnek anyagi értelemben is a pedagógusok. A legfontosabbat bízzuk rájuk, a gyerekeinket, ezért meg kell becsülnünk őket – hangsúlyozta Rétvéri Bence.

Forrás: MTI