Hirdetések

A kerékpáros közlekedés támogatásáért szólaltak fel a Párbeszéd politikusai szombati, a Föld napja alkalmából tartott online sajtótájékoztatójukon.

A párt társelnöke emlékeztetett, hogy a hét elején Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár bejelentette, az  Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ több civil szervezet közreműködésével együtt elkészítette a Nemzeti Kerékpáros Stratégiát, ami 2030-ig jelöli ki a kerékpáros közlekedés fejlesztésének céljait.

Tordai Bence elmondta, hogy a Párbeszéd 2020-ban határozati javaslatként benyújtott egy átfogó, a kerékpáros munkába járást és a a kerékpáros városi közlekedést támogató programot, de azt a kormánypártok leszavazták. A képviselő úgy fogalmazott:

Örömmel látjuk, hogy szép lassan ellopják, átveszik és talán részleteiben meg is valósítják.

A Párbeszéd kerékpározásra vonatkozó javaslatait. A politikus azt például jó iránynak nevezte, hogy 2022. januárjától a munkáltatók adómentesen támogathatják a dolgozók kerékpárral való munkába járását.

Mondandóját úgy összegezte, hogy örömmel fogadják a kerékpáros stratégiát és remélik, hogy nem annyi és nem úgy valósul csak meg belőle, mint amit például a Budapest-Balaton kerékpárút kapcsán látunk, ami sokkal később, sokkal drágábban és (…) korrupt lobbihatások eredményeként egy borzalmasan nehezen védhető útvonalon jött létre.

Temesvári Szilvia, Terézváros alpolgármestere elmondta, a kabinet hiába ír egy nagyon szép stratégiát, ha közben „megzsarolja a fővárost és azt mondja, hogy egy korábban odaígért pénzt” nem ad oda, ha a Lánchídra nem vezetik vissza az autóforgalmat.

Közös cél lenne, hogy minél többen üljenek át kerékpárra, mert a klímaválság idején ez nagyon kézenfekvő eszköz – jelentette ki. Praktikus, hiszen nem fogyaszt energiát, nincs károsanyag-kibocsátása, növeli a mobilitást, egészséges és olyan szabadságot ad az embereknek, amit egy autó soha nem fog tudni biztosítani – mutatott rá a Párbeszéd elnökségi tagja.

Kerületi kezdeményezéseik közül kiemelte, hogy Terézvárosban kerékpárvásárlási támogatást adnak a nappali tagozatos hallgatóknak. Beszélt a Bebiciklizés elnevezésű képzésről is, amelynek során egy oktató a forgalomban mutatja meg a lehetséges veszélyhelyzeteket és azt, hogy mit kell tenni a balesetek elkerüléséért. Hozzátette, a jelentkezők egy elsősegély és KRESZ-tanfolyamon is részt vesznek.

Forrás: MTI