23080324 - thief is assaulting a girl to steal a handbag
Hirdetések

A Salgótarjáni Járási Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat egy huszonéves etesi férfi ellen, aki kitépte egy járókelő táskáját a kezéből, elszaladt vele, de később azt egy játszótéren hagyta.

A nyomozás adatai szerint a férfi 2022. október 5-én este lakóhelyén sétált, meglátott egy nőt, akinél kézitáska volt. Hirtelen ötlettől vezérelve kirántotta a nő kezéből a táskát, majd elszaladt.

Egy közeli játszótéren megállt, büntetett előélete miatt ekkorra megijedt attól, hogy újra börtönbe kerül, ezért a táskát a benne lévő okmányokkal, bankkártyával, mobiltelefonnal, 36.000 forintnyi készpénzzel és más személyes tárgyakkal együtt hátrahagyta, így a bűncselekménnyel okozott 127.100 forintos kár nagyrészt megtérült.

Amennyiben a férfi a nővel szemben is erőszakot vagy fenyegetést alkalmazott volna, akkor cselekménye rablásnak minősülne, de mivel az erőszak nem személy, hanem csak dolog, azaz a kézitáska ellen irányult, az ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

A vádhatóság a férfi rovott múltja miatt indítványában végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást, valamint a bűnügyi költség és a sértett kárigényének megfizettetését kérte.

Az ügyészség arra az esetre is indítványt tett, ha a különös visszaeső vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és a bűnösségét az előkészítő ülésen a vád szerint beismeri. Ez esetben a vádhatóság 1 év 8 hónap börtön és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.