Hirdetések

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Fidesz, a Momentum Mozgalom, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), valamint az általuk létrehozott pártalapítványok 2020-2021-es gazdálkodásának törvényességét ellenőrizte; súlyos hiányosságokat csak az MKKP esetében állapított meg.

Az ÁSZ a Fidesz és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány ellenőrzése során kisebb – jellemzően adminisztratív – hiányosságokat tárt fel, hasonlóan a Momentum és alapítványa, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány vonatkozásában – írta az ÁSZ közleményében.

A KDNP esetében a számvevőszék szabálytalanságokat talált a számlarenddel kapcsolatban, és megállapította azt is, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el. A KDNP által létrehozott Barankovics István Alapítvány esetében az ÁSZ a szervezet számviteli politikájának, illetve számlarendjének kiegészítésére, a könyvviteli nyilvántartások szabályszerű vezetésére, és a számviteli beszámolók mérlegtételeinek teljes körű alátámasztására tett javaslatot.

Az ÁSZ a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és alapítványa ellenőrzése során súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat, illetve tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását állapította meg. A párt 2020-as és 2021-es pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez a forrásokat, a költségvetésből jutatott és az egyéb támogatásokat, adományokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a párt az ellenőrzött időszakban jogi személytől – az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítványtól – a jogszabályi tilalom ellenére fogadott el több mint 5 millió forint vagyoni hozzájárulást, ugyanis a párttal közös használatú ingatlan bérleti díját az alapítvány az ellenőrzött időszakban önállóan fizette, azt nem osztotta meg a használat arányában, továbbá a közös rendezvények költségeit is az alapító párt helyett finanszírozta.

A támogatás értékét a párt köteles a központi költségvetésnek befizetni, továbbá a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ezen összeggel csökkenteni kell – írta közleményében az ÁSZ.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványainak gazdálkodását. Az ellenőrzés célja, hogy független és szakmailag megalapozott véleményt adjon az ellenőrzött szervezet gazdálkodásának törvényességéről.

Forrás: MTI