Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte egy 29 éves moldáv férfi letartóztatását, aki illegális határátlépésben nyújtott segítséget anyagi haszonszerzés végett nyolc Nyugat-Európába tartó külföldinek.

Hirdetések

A férfi 2023. április 27-én a kora reggeli órákban Nagyoroszi község belterületén vezette cseh rendszámú személygépkocsiját, amikor rendőri intézkedés alá vonták. A járműben 8 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott vele, akiknél érvényes útiokmány nem volt, a Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A sofőrnek a déli határon az – eddig ismeretlen – megbízója 520 eurót igért, ha az utasai sikeresen megérkeznek Németországba.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntettével gyanúsította meg a férfit és kezdeményezte a letartóztatását. Az ügyészség a rendőrségi előterjesztéssel egyezően szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a gyanúsított jelenlétének biztosítása érdekében indítványozta a kényszerintézkedés alkalmazását, melyet a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája el is rendelt.

A döntést ellen a moldáv férfi és védője fellebbezett, így az nem végleges.