Hirdetések

Idén Ipolytarnócon került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.

Az esemény szervezői a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség, Ipolytarnóc Község Önkormányzata, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a „Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület voltak.

A komoly hagyományokra visszatekintő, egész napos rendezvény a Himnusz meghallgatása után Gál István, Ipolytarnóc Község polgármesterének köszöntőjével vette kezdetét. A polgármester úr háláját fejezte ki az önkéntes tűzoltóknak azért, hogy szabadidejüket is feláldozva sietnek a bajbajutottak megsegítésére. A megnyitót Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke folytatta, aki beszédében köszönetet mondott minden önkéntes tűzoltónak eddigi áldozatos munkájáért, illetve kiemelte, hogy a Nógrád vármegyei fiatalok itthon tartásában nagy szerepe van az összetartó közösségeknek. Az ilyen közösségek kialakításához az egymást és környezetüket is önzetlenül segítő önkéntesek is hozzájárulnak.

A rendezvény folytatása során elismeréseket vehettek át az arra érdemesek. Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke ismertette, hogy mely elhivatott önkéntesek bizonyultak méltónak a Magyar Tűzoltó Szövetség kitüntetéseire. Juhász László, a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapító tagja Széchenyi Ödön emlékplakettet vehetett át. A Szövetség Kosdi Kálmánt, a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját, valamint Szarvas Sándort a „Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület parancsnokát Szent Flórián emlékéremmel jutalmazta. Emellett a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség egy Szent Flórián domborművet adott át a HELP Mentőegyesületnek.

Az idei erőpróbán tizennyolc csapat mérhette össze tudását tűzcsapszerelés és kismotorfecskendő szerelés versenyszámokban, férfi, női, ifjúsági fiú, valamint ifjúsági leány kategóriákban. A verseny végén a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség által 2018-ban alapított vándorkupát a Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete II. férfi csapata vehette át, mint abszolút győztes.

A rendezvényen részt vett Balla Mihály, országgyűlési képviselő, Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, dr. Gaál Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád vármegyei igazgatója, illetve Bodnár István a Losonci Járási Tűzoltó Szövetség elnöke is.

Az eredményhirdetés után Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott záróbeszédet, melynek során köszönetet mondott a vármegye önkéntes tűzoltóinak, nemcsak az aznapi derekas helytállásukért, de az egész évben végzett lelkiismeretes munkájukért is.

A verseny eredményei:

Tűzcsapszerelés

Ifi fiú: 

 1. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület
 2. helyezés: Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ifi leány:

 1. helyezés: Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Női felnőtt: 

 1. helyezés: Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete
 2. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

Férfi felnőtt:

 1. helyezés: Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete II. csapat
 2. helyezés: Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete I. csapat
 3. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

Kismotorfecskendő szerelés

Férfi felnőtt:

 1. helyezés: Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület I. csapat
 2. helyezés: Szécsényfelfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 3. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

Abszolút győztes: Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete II. csapat

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy