Hirdetések

Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) speciális tanácsadással segíti a rehabilitációs foglalkoztatást tervező munkáltatókat – hívta fel a figyelmet a budapesti köztestület hétfőn az MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelték, a BKIK egy évvel ezelőtt indított speciális tanácsadását több mint száz budapesti vállalat vette igénybe eddig, elsősorban kereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek, feldolgozóipari cégek, szociális intézmények, központi adminisztráció szervezetei is érdeklődnek a témában.

A BKIK közleménye szerint akár 60-70 ezer potenciális munkavállalót is érinthet a rehabilitációs foglalkoztatás, a cégvezetők azonban gyakran azt gondolják, nincs a vállalkozásukban megfelelő munkakör, amelyet megváltozott munkaképességű dolgozókkal tölthetnének be.

Tapasztalatok alapján jellemzően a nagyobb, minimum 50 főt foglalkoztató szervezetek azok, amelyek szívesen vágnának bele a rehabilitációs foglalkoztatásba, ezzel nemcsak a munkaerő-problémákat hidalhatják át, de anyagilag is jól járhatnak. A speciális igényekkel rendelkező munkavállalók foglalkoztatásával járó többletkiadásokat a magyar állam adókedvezmény formájában kompenzálja, ami a nagyobb vállalatoknál több 10 millió forintot is jelenthet, de kisebb cégeknél is milliós nagyságrendű tétel lehet – írják a közleményben.

A BKIK a tanácsadó szolgáltatáson és a témában szervezett szakmai fórumokon túl saját maga is részt vesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásban. Tavaly óta három megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak, a rehabilitációs járulékból kapott kedvezményt teljes egészében az érintettek munkabérére fordítják.

Nagy Elek, a BKIK elnöke a közleményben fontosnak nevezte a  megváltozott munkaképességű dolgozók elhelyezkedésének segítését az erre nyitott vállalatoknál. Az ilyen típusú foglalkoztatásnak nemcsak a szociális hatása óriási, de a vállalatok számára is kihagyhatatlan előnyökkel jár – tette hozzá a BKIK elnöke.

Forrás: MTI