Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoki ellenőrző gyakorlatot tartott a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak hétfő, kedd és szerda reggel Salgótarjánban, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának épületében.

A gyakorlat feltevése szerint a levéltár „A” és „B” épülete között elhelyezkedő irattárban tűz keletkezett. Az irattárban nagy mennyiségű, fém polcrendszereken elhelyezett irat található. A beépített tűzjelző rendszer jelzése után két dolgozó porral oltó tűzoltó készülékekkel megpróbálta eloltani a lángokat, de a próbálkozásuk nem járt sikerrel. Az egyik dolgozó az egységek kiérkezéséig nem hagyta el az épületet. A tűz mindkét épületszárnyat veszélyezteti.

A gyakorlat helyszínére tizenkét tűzoltó vonult négy gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat több vízsugárral fékezték meg. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a mentési csoportot alkotó tűzoltók átvizsgálták az épületet, és magatehetetlen, sérült emberek után kutattak. A sérültet -akit a gyakorlat során egy bábu helyettesített- az egységek kivitték az épületből. A gyakorlat célja a beavatkozó állomány szerelési, helyismereti és szituációs begyakorló gyakorlatokon elsajátított ismereteinek felmérése, ellenőrzése volt.

A gyakorlatot hétfőn a „C”, kedden az „A”, ma pedig a „B” szolgálati csoport tagjai is végrehajtották, így a teljes állomány felkészült egy hasonló, éles helyzetre. A gyakorlatok zárásaként a gyakorlat vezetői szóban értékelték az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.