Hirdetések

A IV. Szondi várfutást rendezik meg szombaton Drégelypalánkon, az eseménnyel a törökök ellen Drégely várát védő hősökre és Szondi György várkapitányra emlékeznek – tájékoztatta az MTI-t a szervező csütörtökön.

Hirdetések

Pásztor Ildikó kulturális és turisztikai menedzser, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint tízezer fős seregével kezdte meg a Börzsöny 444 méteres csúcsán található Drégely várának ostromát.

Szondi György várkapitány és 146 főből álló serege ellenállt, de rövid, közel négynapos öldöklő harc után a vár elesett. A sziklavár a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak, a Szondi-várfutással a hősök emléküket őrzik – tette hozzá.

Pásztor Ildikó elmondta: Drégelypalánk csatlakozott az első alkalommal megrendezésre kerülő Aldi Palóc Terepmaraton Kupához. A négyállomásos terepfutó verseny helyszínei: Terény, Drégelypalánk, Iliny, Diósjenő.

Drégelypalánkon a kupa második napján, szombaton 10 órakor indul a rajt hosszabb távokon, a művelődési háztól a várba, ez 12 kilométer lesz, az először rendezett Aldi-futam pedig 24 kilométeres, ott ezt a távot kétszer kell megtenni.

Forrás: MTI

Hirdetések