A 200 éve született Madách Imrére és Petőfi Sándorra emlékeznek Salgótarjánban az ünnepi könyvhéten, a csütörtökön kezdődő rendezvényen bemutatják a Palócföld című folyóirat Madách-emlékszámát is.

Hirdetések

Persikné Bakos Eszter, a szervező Balassi Bálint Megyei Könyvtár kulturális szervezője az MTI-nek elmondta: a 94. ünnepi könyvhét városi megnyitóján Molnár Éva, a könyvtár igazgatója és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszönti a résztvevőket.

A könyvhetet Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Palócföld folyóirat megbízott főszerkesztője nyitja meg Gondolataink a könyvtárban, avagy megy-e Madách által előbbre a világ? című előadásával, majd bemutatják a lap 2023/1-2. Madách emlékszámát.

Délután „szubjektív emlékezésre” kerül sor a Madách és a Márai család tagjától Madách Imre boldog éveinek helyszíne, Csesztve címmel. A rendezvény vendége Grosschmid Péter lesz.

Pénteken délután rendezik meg a Szavaljunk Petőfit! online versmondó program értékelőjét és díjátadását, majd a Kreatív Zenei Műhely mutatja be Petőfi Sándor dalai – Petőfi 200 című interaktív zenés előadását.

Szombaton „családi mókatárba” várják a látogatókat a könyvtárba, ahol lesz játék, mese, robotika, arcfestés és meglepetés ajándék.

A csütörtökön, pénteken és szombaton is nyitva tartó KönyvtárTerasz ad helyet a könyvkiárusításnak, kiadványok értékesítésének, de gyermekfoglalkoztató játékokat is tartanak itt.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár programjaival párhuzamosan fiókkönyvtári rendezvényeket is szerveztek: csütörtökön Zagyvarónán várják családi társas délutánra az érdeklődőket, szombaton pedig tavaszi meseolvasásra és virághajtogatásra hívják a rónafalui városrészben élőket.

A 94. ünnepi könyvhéten Balassagyarmaton Háy János József Attila-díjas íróval beszélget Varga-Csikász Csenge csütörtökön a Gansel udvarban, ugyanitt Berg Judit és Babicz Beáta írók dedikálnak, a Smokin’ Sofa Trio ad akusztikus koncertet. A Kincsestár könyvesbolt standjánál gyereksarkot rendeznek be és kézműves foglalkozásokat tartanak – tájékoztatta az MTI-t a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár.