Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség tiltott adatszerzés bűntette miatt emelt vádat egy magándetektív ellen, aki nyomkövetőt helyezett egy nógrádi férfi autójára.

Hirdetések

A vádirat szerint a magánnyomozóként dolgozó Pest vármegyei férfi 2022 tavaszán megbízást kapott arra, hogy egy balassagyarmati férfi mozgását megfigyelje, ennek keretében a sértett által a munkahelye előtt leparkolt személygépkocsi aljára egy mágneses, SIM-kártyával és akkumulátorral működő jeladót rögzített fel.

A megfigyelt férfi később az autót gumiabroncs-csere miatt szervízbe vitte, ahol az autószerelő hívta fel a figyelmét az eszközre.

A célszemély értesítette a rendőrséget, akik a jeladó SIM-kártyájának adatai alapján beazonosították a magánnyomozót.

A magánnyomozó a célszemély mozgási adataihoz jogosulatlan módon jutott hozzá, mert a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény értelmében technikai eszközöket, nyomkövetőket, jeladókat magándetektív – hasonlóan a magánszemélyekhez – nem használhat, nem telepíthet.

Az ügyészség tiltott adatszerzés bűntettével vádolta meg a cselekmény elkövetését elismerő férfit és indítványozta, hogy a bíróság közérdekű munka büntetést szabjon ki vele szemben, valamint rendelje el a jeladó készülék és a hozzá tartozó SIM-kártya elkobzását.