Hirdetések

Akár kétszer is megkerülhették volna a Földet, ugyanis több mint 84 ezer kilométert tettek meg az NMSzC Táncsics Mihály Technikum diákjai és tanárai az elmúlt 11 hétben. A salgótarjáni tanintézet a „Millió lépés az iskoláért” verseny vármegyei győzteseként a mozgást népszerűsítő országos akcióban gyűjtött pontjaival egymillió forint értékű sportszerhez jutott. 

-A „Millió lépés az iskoláért” versenyben nem volt más dolgunk, mint letöltenünk egy applikációt, amelyben a mozgásunkat mértük, illetve regisztráltuk, és rengeteget mentünk… – kezdte beszámolóját Molnár Ferenc, az NMSzC Táncsics Mihály Technikum testnevelő tanára. 

Elmondta, az akció célja az volt, hogy 2023. március 27-től 11 héten át a lehető legtöbb magyar gyermek mozogjon minden nap, és velük együtt váljon mindannyiunk élete részévé az aktív életmód. A Táncsicsból 330 diák és több tanár is leöltötte az applikációt, s napi rendszeres mozgással igyekezett az iskolának gyűjthető pontokat szaporítani. Nem csupán a séta, a túrázás vagy a futás, de számos, változatos mozgásforma volt, amivel a kifejtett erőt, fizikai teljesítményt mérték, s számított a mozgás intenzitása is – tette hozzá a tanár úr. 

S hogy honnan a „millió lépés” kifejezés? Természetesen az Országos Kék Túrából, melyet az Egymillió lépés Magyarországon címmel forgatott Rockembauer Pál vezette film és expedíció ihletett, amely elsőként járta be túraszerűen hazánkat. Ma az Országos Kéktúra, vagy egyszerűen csak Kéktúra, Magyarország északi tájain végighaladó, folyamatos, jelzett turistaút. Útvonala a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig vezet, a hossza pedig 1172 km. Az Országos Kékkör (Kékkör) pedig három önálló túraútvonalat – az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát – magába foglaló egybefüggő túraútvonal Magyarországon, amelynek hossza mintegy 2550 km. 

Ebben, a tavaszon indított országos akcióban pedig ahányszor teljesítette az iskola virtuálisan az Országos Kékkört, annyiszoros nyerési eséllyel pályázhatott azon száz iskola közé, amelynek 1 millió forint értékű sportszer lett a jutalma. 

A Táncsicsból 330-an küzdöttek (az iskola létszámának kétharmada) a sikerért, s ennek eredményeként annyit mozogtak összességében, mintha több mint 32-szer teljesítették volna az Országos Kékkört, illetve több mint kétszer az Egyenlítő mentén megkerülték volna a Földet. 

A programot az Aktív Magyarország Program támogatásával a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervezte, s az egyik tácsicsos diák édesapja, a transzplantált sportember, Zilaj Csaba hívta fel rá testnevelők figyelmét, akik azonnal igent mondtak erre. A versenyben egyébként benevezett a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum másik intézménye, az NMSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakközépiskola is, akik a rendszeres mozgással virtuálisan mintegy 7,5-szer tették meg az Országos Kékkört. Gratulálunk az eredményeikhez!