Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség elzárás büntetés kiszabására tett indítványt egy 35 éves észak-nógrádi férfi ügyében, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, majd az őt megállítani szándékozó rendőri ellenőrzés mellett elhajtott és később kocsiját hátrahagyva menekült el.

A vádirat szerint a férfi 2023. május 6. napján a 22. számú főúton vezette személygépkocsiját Őrhalom felé, amikor rendőrjárőrök közúti ellenőrzés céljából meg akarták állítani. A rendőrségi jelzést figyelmen kívül hagyva a férfi továbbhajtott, majd egy füves területen megállt és autóját otthagyva futva menekült el.

A rendőrök rövid idő múlva megtalálták otthonában a szökevényt és kiderült az is, hogy a Balassagyarmati Járásbíróság jogerősen 2023. október 27. napjáig eltiltotta a közúti járművezetéstől.

2021. májusáig az eltiltás hatálya alatti járművezetés szabálysértés volt, de mivel igen gyakorivá vált, hogy valaki a szabálysértési hatóság avagy a bíróság rendelkezésének nyílt semmibe vételével járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett gépjárművet, a cselekményt a jogalkotó ekkor bűncselekménnyé minősítette.

Az egyébként többszörös visszaeső elkövetővel szemben így eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. Amennyiben a bíróság előkészítő ülésén beismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, újabb 1 év közúti járművezetéstől eltiltás és – korábban elkövetett jogsértéseire tekintettel – 90 nap elzárás vár rá.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság hoz majd döntést.