Szentendre, 2023. június 23. A felújított Pirk János Múzeum Szentendrén az átadás napján, 2023. június 23-án. A múzeumban Pirk János Munkácsy-díjas festõ és grafikus életmûkiállítása mellett augusztus végéig látható Pirk László Munkácsy-díjas festõmûvész Ég - Föld áthatása címû idõszaki kiállítása. MTI/Máthé Zoltán
Hirdetések

A Pirk-örökség generációkon ível át, családokat köt össze. Ami Pirk Jánost és Pirk Lászlót összekapcsolja a művészetben, ami az eget és a földet összeköti és áthatja, az a lélek – mondta a felújított szentendrei Pirk János Múzeum átadásán és kiállításainak megnyitóján Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.4

Az egyháztörténetben a Szentlélek eljövetele és hatása az emberre nagyon hasonlatos a művészetben sokszor emlegetett ihlethez vagy akár a múzsák csókjához. Inspiráció, a valóság érzelemdús megélése vagy áthallása olyan perspektíva szerint, amely szabad szemmel láthatatlan – fogalmazott az államtitkár köszöntőjében.

Vitályos Eszter kiemelte: az épület és a tárlatok megnyitása óriási lépés afelé, hogy még sok-sok generáció merítsen ihletet a nagy elődök gazdag repertoárjából és kimagasló művészetéből.

Lássuk meg minél többen az anyag mögött a lelket, a képek mögött az embert (…), s ahogyan a lélek, a Pirk-hagyaték is örök.

– fogalmazott.

Szentendre, 2023. június 23. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára, a térség országgyûlési képviselõje beszédet mond a felújított Pirk János Múzeum átadásán és kiállításainak megnyitóján Szentendrén 2023. június 23-án. A múzeumban Pirk János Munkácsy-díjas festõ és grafikus életmûkiállítása mellett augusztus végéig látható Pirk László Munkácsy-díjas festõmûvész Ég – Föld áthatása címû idõszaki kiállítása. MTI/Máthé Zoltán

Pirk Veronika – Pirk János Lánya – megköszönve a hatalmas összefogást és támogatást, amelynek révén a múzeum létrejöhetett, elmondta: a pénteki esemény hármas ünnep, hiszen megemlékeznek Pirk János születésének 120. évfordulójáról, megnyitják az idén 70. születésnapját ünneplő Pirk László Ég – Föld áthatása című kiállítását és egyúttal ünneplik a Pirk János Múzeum teljes épületegyüttesének átadását.

Fülöp Zsolt polgármester ünnepi beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy a Remsey és a Pirk család mindkét ága olyan kisugárzást tud felmutatni, amely befolyásolta nemcsak Szentendre, nemcsak Gödöllő, nemcsak Nagybánya, hanem az egész magyarság, a magyar kultúrtörténet menetét.

Bodonyi Emőke művészettörténész a két alkotó munkásságát méltatva a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Pirk János alföldi síksághoz, majd Nagybánya, Gödöllő széles horizontú tájaihoz szokott szemének nem voltak elegendők a szentendrei szűk utcaképek. Számára nagyobb dimenzió, az élet lüktetését magában hordozó kilátás kellett. Nála nincsenek nyugodt ecsetvonások, mert mindig szenvedélyesen festett.

Szentendre, 2023. június 23. Érdeklõdõk a felújított Pirk János Múzeum átadásán és kiállításainak megnyitóján Szentendrén 2023. június 23-án. A múzeumban Pirk János Munkácsy-díjas festõ és grafikus életmûkiállítása mellett augusztus végéig látható Pirk László Munkácsy-díjas festõmûvész Ég – Föld áthatása címû idõszaki kiállítása. MTI/Máthé Zoltán

Pirk László képein nincsenek viharok, de ugyancsak hatalmas dimenziók nyílnak meg – folytatta a művészettörténész. Az ő festményei távolabbi tájakra invitálják a nézőt, Dél-Itália partjaihoz, sőt az amerikai kontinensre is, de ezek a távoli vidékek valójában belső tájak, amelyeket a művész saját gondolataihoz igazított, és csak azok a tájak érdeklik, amelyek világlátásához illeszkednek.

A tárlatokon Pirk János közel hét évtizedet átfogó életműve és Pirk László eddigi öt évtizedes munkássága tárul a nézők elé. Más képi világ, de egymáshoz hasonló életszemlélet, értékrend, világlátás jellemzi mindkettőt – emelte ki Bodonyi Emőke.

A több százmillió forint értékű önkormányzati tulajdonú épület a Pirk család tizennégy éven át tartó szervezőmunkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően a várossal együttműködve több lépcsőben újult meg. A család mellett magánszemélyek és vállalkozások több száz millió forinttal, a kulturális tárca 54 millió forinttal járult hozzá a belvárosi épületegyüttes felújításához.

A múzeumban Pirk János (1903-1989) Munkácsy-díjas festő és grafikus életműkiállítása mellett augusztus végéig látható Pirk László Munkácsy-díjas festőművész Ég – Föld áthatása című időszaki kiállítása.