Picketers march on Parliament Hill as approximately 155,000 public sector union workers with the Public Service Alliance of Canada (PSAC) continue to strike, in Ottawa, Ontario, Canada April 26, 2023. REUTERS/Blair Gable
Hirdetések

Mintegy ezer igazságügyi alkalmazott tüntetett pénteken Horvátországban 400 eurós fizetésemelést, illetve a kollektív tárgyalások szabályozását követelve a bíróságokon és az ügyészségen – közölte a horvát közszolgálati televízió a helyszínről jelentkezve.

A tüntetők az egész ország területéről gyűltek össze, majd dobokkal, sípokkal és transzparensekkel vonultak a kormány épülete elé.

A demonstrációt négy hete tartó sztrájk előzte meg. Közben több fordulóban is tárgyalt a szakszervezet az igazságügyi minisztérium képviselőivel, de nem született megegyezés, ezért szervezték a tiltakozást.

Ivo Suskovic, az állami tisztviselők szakszervezetének elnöke elmondta: a tárgyalások azért hiúsultak meg, mert nem kaptak konkrét ajánlatot az illetékes minisztériumtól, így nem volt miről egyeztetniük.

Ezzel szemben a tárca azt állítja: szándéknyilatkozatot ajánlott fel, amelyben ígéretet tett arra, hogy állandó párbeszédet folytatnak a szakszervezetekkel mindaddig, amíg meg nem születnek azok a jogi megoldások, amelyek szabályozzák az állami és közszolgálati bérek kérdését, és ki nem egyenlítik a jövedelmeket a különböző intézményekben.

Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az új bértörvényről a nyári szünet előtt szavaz a horvát parlament első olvasatban.

A kormány két hete állapodott meg a szakszervezetekkel az állami és köztisztviselők bérének növeléséről. Ez több mint 200 ezer hivatalnokot érint, a béremelések pedig 60-tól 100 euróig terjednek.

Állandó ideiglenes pótlékról van szó, az alapbérről szeptemberben folytatódnak a tárgyalások – mondta az igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy az elmúlt 5 évben az igazságügyi alkalmazottak alapbére harmadával, a jegyzőké 38 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

A 6415 bírósági tisztviselő többsége nő, fizetéseik pedig 500-600 eurót tesznek ki, ami az érintettek szerint nem elég az alapvető életszükségletekhez. A tüntetésen azt üzenték a kormánynak, hogy mindvégig kitartanak, mert nincs vesztenivalójuk.

Horvátországban már május eleje óta akadozik az igazságügyi szolgáltatás. Korábban az elsőfokú bíróságokon kezdtek kéthetes figyelmeztető sztrájkba a bírók magasabb béreket követelve, most pedig a bírósági tisztviselők nem veszik fel a munkát. A bírákkal rövid időn belül megegyezett a kormány.

A kabinet az igazságügyi alkalmazottak ügyében a bírósághoz is fordult; de a megyei bíróság, majd a legfelsőbb bíróság is arra a következtetésre jutott, hogy „a bírósági tisztviselők és alkalmazottak sztrájkja jogszerű, azt a gazdasági és társadalmi érdekek védelme és előmozdítása céljából szervezték meg”.