Hirdetések

A romániai Braila város mellett felavatták csütörtökön az öt év alatt elkészült új Duna-hidat, amely csaknem két kilométeres hosszával és 1120 méteres támaszközével az Európai Unió harmadik leghosszabb függőhídjává vált.

Hirdetések

Klaus Iohannis államfő az ünnepségen rámutatott: a brailai híd az ország legnagyobb infrastrukturális beruházása a rendszerváltás óta, amely Tulcea és Braila megye, tágabb értelemben – a Fekete-tenger és a Duna által határolt – Dobrudzsa és a többi országrész között teremt közúti kapcsolatot.
Az elnök elismeréssel beszélt a japán és olasz építők professzionalizmusáról, úgy értékelte: a nemzetközi összefogással, a legkorszerűbb technológiával épült Duna-híd az EU és Japán közötti együttműködés kiváló példája. Iohannis szerint a közlekedési hálózat fejlesztése a bukaresti kormány fő célkitűzése kell maradjon, ehhez pedig az uniós alapok jelentik a legfontosabb forrást.
Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a 85 százalékban uniós forrásokból fedezett beruházásra költött félmilliárd euró nagy része az építkezés idején is a helyi gazdaságot fejlesztette, a híd pedig további fejlődést hoz a régió számára. A kormányfő úgy értékelte: a moldovai-ukrán-román hármashatártól 15 kilométernyire megépült híd fontos szerepet játszhat Ukrajna újjáépítésében és a Duna-delta idegenforgalmának növelésében.
A folyam keleti partján a két bekötőút közül is csak az egyik épült meg, a beruházás egésze várhatóan az év végéig készül el, megnyitását azonban nem akarták tovább halogatni, mert már az idei szezonban át akarták adni a turistaforgalomnak.