Smiling woman with blond hair drives a car without a roof
Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a forgalomban résztvevők figyelmét a nagy melegben történő biztonságos közlekedésre.

Az országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján –figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását – 2023. július 10-én éjféltől július 12-én éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A közeledők, akár járművezetőként, akár gyalogosként vesznek részt a közúti közlekedésben a nagy melegben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek lehetnek. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket, a járművezetők egy részénél pedig a tartósan magas hőmérséklet ingerlékenységet, türelmetlenséget, míg másoknál tompaságot válthat ki, amely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is.

A fokozódó meleg megviselheti az emberi szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt magában, ezért kérjük Önöket, fogadják meg tanácsainkat!

  • Ha tehetik, kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást és a megszokottól nagyobb körültekintéssel, odafigyeléssel, mindig kipihenten, megtervezett útvonallal induljanak útnak és gyakrabban álljanak meg felfrissülni!
  • A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsák be, óvakodjanak a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban!
  • Fogyasszanak megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital!
  • Ha klímát használnak, ügyeljenek a hőmérséklet helyes beállítására, hiszen a túlzott hőmérséklet-különbség káros a szervezetre.
  • Próbáljanak meg árnyékban parkolni és indulás előtt alaposan szellőztessék át a gépkocsit! Parkoláskor használjanak árnyékolókat, amivel megelőzhető az utastér, a kezelőszervek és az ülések túlzott felmelegedése!
  • Soha ne hagyjanak még rövid időre sem gyermeket, sem állatot a zárt, parkoló autóban! Bezárva – akár kissé lehúzott ablak mellett is – a gépkocsi belső hőmérséklete rövid idő alatt elviselhetetlenül felforrósodik, ami életveszélyes is lehet.
  • Akik nehezen viselik a meleget, a nyári hőségben lehetőleg ne üljenek volán mögé! A tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja az egészségi állapotot, amely a közlekedés során is kockázatot jelenthet.
  • Járművezetőként számoljanak azzal, hogy a nyári hőség a gyalogosokra is kedvezőtlenül hat, jellemző lehet rájuk a figyelmetlen, bágyadt közlekedés; nem néznek alaposan körül, mielőtt az úttestre lépnek.

Ne feledjék! A legjobb prevenció a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás mellett a közlekedési szabályok betartása!