Hirdetések

Művészeti komplexummal bővült a ceredi nemzetközi művésztelep alkotóbázisa, az ArtComplex hivatalos átadása augusztusban, az idei rendezvény zárónapján lesz. A közel 400 négyzetméteres létesítményben helyet kap a korszerű Grafikai Műhely, a Galéria23 és a Múzeum 1980 – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep szakmai vezetője.

Fürjesi Csaba festőművész elmondta: az 1996-ban alapított Nógrád vármegyei művésztelepet működtető Ars Longa Nonprofit Művészeti Egyesület a TOP-pályázaton nyert csaknem 125 millió forintból valósította meg a beruházást.

A Cered központjában található volt TSZ-irodát alakították át olyan művészeti komplexummá, amely időjárástól függetlenül egész évben tud működni, helyet kapnak benne a nemzetközi kortárs művészek kiállításai, művészeti előadások és workshopok. A multifunkciós, fedett rendezvénytér helyet adhat az alkotók műhelymunkájához is – közölte.

Fürjesi Csaba kifejtette: a Grafikai Műhely rendelkezik mély- és magasnyomású technológiákkal, digitális és analóg fotólaborral. Itt a művészek egyénileg vagy közösen is készíthetnek óriási méretű grafikákat.

Hatalmas mérföldkő ez a művésztelep életében, és a komplex fejlesztés lehetővé teszi az egész éves működést – hangsúlyozta.

Az egykori TSZ-irodában változatlanul hagyták a ’80-as évek dizájnjával az elnöki és a főkönyvelői irodát, ezekből a terekből lett a Múzeum 1980, a Galéria23-ban pedig önálló vagy csoportos kiállításokkal szerepelhetnek a képzőművészek, a tervek szerint évi hat-nyolc tárlatot rendeznek.