Hirdetések

Az Európai Unió legnagyobb migránsgettóját kellene felállítani Magyarországon a migránskvóta brüsszeli elfogadása esetén – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Rétvári Bence közölte: a tervezet szerint ugyanis az Európai Unió területére érkező migránsok 28,3 százalékának a menekültkérelmét Magyarországon kellene elbírálni, ami több mint 30 ezer migráns egyidejű elhelyezését tenné szükségessé.

Eközben Görögországnak 5,5, Bulgáriának 2, Franciaországnak 2, Németországnak 1,4, Belgiumnak 0,3, Ausztriának és Svédországnak pedig csupán 0,2 százaléknyi migránst kellene befogadnia a kérelmük elbírálása idejére – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, a magyar kormány elvi szinten ellenzi, hogy kivegyék a kezéből a migrációs politika jogosítványát. Annál is inkább, mert az erről szóló referendum alkalmával 3,3 millió magyar ember szavazott arról, hogy mi dönthessük el, kik élhetnek velünk és kik nem.

Úgy véli, a hét éve napirenden tartott intézkedést azért erőlteti újra Brüsszel, mert „őrségváltás történt a Soros-birodalomban”: Soros Györgytől a fia, Alex Soros vette át az irányítást, és a „trónörökös erős belépőt akart”.

Ugyanakkor látható – mondta az államtitkár -, hogy Nyugat-Európában, például Franciaországban hova vezetett a migránsok befogadása. „Vagyis mi nem szeretnénk arra ébredni, hogy az utcánkban az összes autót felgyújtották” – fogalmazott.

Rétvári Bence kiemelte, az unió azzal, hogy a saját területén bírálja el a menekültkérelmeket, „elvesztette a csatát”, mert az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják: aki bejött, az itt is marad.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában puccsszerű trükknek nevezte, hogy Brüsszelben nem konszenzussal, hanem minősített többséggel akarják elfogadni a kötelező kvóták bevezetését.

Emlékeztetett arra, hogy az EU az alapító okiratnak megfelelően szuverén államok közössége, amelyekre nem lehet ráerőltetni az akaratuk ellenére egy intézkedést.

A közösség alapvetően a béke megőrzésére és konszenzussal meghozott döntésekre épül. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy az EU az ukrajnai háború egyik legnagyobb finanszírozója, illetve a migránskvóta kapcsán figyelmen kívül próbálja hagyni annak a hat országnak a döntését, amely elutasította a migránskvótát, illetve tartózkodott a szavazáskor – közölte Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint azért Magyarországon bírálnák el a legtöbb kérelmet, mert itt adminisztrálják a legbecsületesebben az illegális határátlépési kísérleteket. Ugyanis a statisztikák szerint az unió teljes területén 330 ezer illegális belépési kísérletet regisztráltak az elmúlt évben, míg Magyarországon 271 ezret.

Vagyis Magyarországot éppen azért büntetnék, mert betartja a jogszabályokat és megvédi az Európai Unió külső határait – fogalmazott Rétvári Bence.