Hirdetések

Távozik posztjáról Ivan Simko szlovák belügyminiszter – jelentette be Ódor Lajos, az ügyvezető szlovák kormány miniszterelnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

A miniszterelnök Ivan Simko távozását a belügyminiszter és a rendőrség vezetése közötti bizalomvesztéssel indokolta.

Az intenzív tárgyalások ellenére a bizalmat nem sikerült megújítani. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy nem működött a kölcsönös kommunikáció, ami két hónap után teljesen gátat vetett a további együttműködésnek.

– idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Ódor Lajos szavait.

A szlovák hírügynökség jelentése szerint a tárcavezető távozásának oka, hogy félő volt, amennyiben posztján marad, a rendőrség több mint húsz vezető tisztségviselője távozik állásából. Ez utóbbi értesülést szerdai sajtótájékoztatóján a szlovák miniszterelnök megerősítette.

Mivel Ódor Lajos – eredetileg szakértői kormányként kinevezett kabinetje – júniusban nem kapott bizalmat a parlamenttől, s azóta ügyvezető kormányként látja el feladatait, a miniszterelnöknek nincs közvetlen lehetősége egy tárcavezető leváltására. Így Ivan Simko távozására is úgy kerülhet majd sor, hogy az államfő visszavonja megbízatását, majd Simko feladatainak ellátását egy másik kormánytag veszi át.

A távozó belügyminiszter és a rendőrség vezetésének egy része között fennálló nézetkülönbségekről az elmúlt hetekben sokat cikkezett a többségében liberális szlovákiai sajtó. Többnyire a távozó belügyminiszternek azt a közösségi hálón közzétett kijelentését emelték ki, amelyben azt állította: mivel a politikusok felelőséggel tartoznak a választóik irányába, az alájuk tartozó intézmények, így a rendőrség tevékenységét is ellenőrizniük kell, s „nem lehet, hogy a fegyverrel és bilinccsel rendelkező embereknek teljesen szabad kezük legyen.”

Ivan Simko az elmúlt időszakban több kritikával illette a rendőrség néhány magas rangú vezetőjét, illetve azt, ahogy azok néhány kiemelt figyelemmel kísért ügyet kezeltek. Az elmúlt hónapokban, években a szlovák rendőrség és főként annak néhány vezetője temérdek kritikát kapott ellenzéki pártok részéről is, amiért – az ellenzék állítása szerint – „részt vesznek az ellenzék politikai indíttatású ellehetetlenítésében”.