Hirdetések

Hagyományos izzók helyére energiatakarékos, ugyanakkor nagy fényerejű égőket tekerhetnek be azok a balassagyarmatiak, akik az előzetesen meghirdetett pályázaton sikerrel vettek részt. Az eredmények alapján kiderült, hogy a több városban is elérhető lehetőséget leghatékonyabban éppen a balassagyarmatiak tudták kihasználni.

Még ma is sokan használnak wolfram szálas izzókat az otthonokban – ez derült ki abból a pályázatból, amelyre 407-es adták be Balassagyarmaton igényüket a régi égők takarékos cseréjére. Az egyszerű pályázaton 5500 ledes villanykörtét igényeltek.

Meg volt határozva, hogy mekkora időszak alatt, ki, mennyi kilowattot használ, és az alapján volt egy program, ami kiszámolta, hogy mely izzóból, mennyi jár az ügyfélnek, átlagosan 12 darabot kaptak családonként.

– mondta Keresztes Ágota, Balassagyarmat Város Önkormányzatának főtanácsosa.

A ledes égők fő jellemzője, hogy a hagyományos izzókhoz képest átlagosan tizedannyi áramot használnak fel ugyanolyan fényerő eléréséhez.

A balassagyarmati nyertesek egy része már ezen a héten átvette a megítélt csomagot. Az átadás a következő napokban is tovább folytatódik, a jogosultak személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával igazolhatják magukat.

A pályázat egyik nyertese átveszi a korszerű égőket a balassagyarmati városházán. (fotó: Litavszki Fanni/ipolyinfo.com)

Balog János az ipolyinfo.com-nak elmondta, hogy nyugdíjasként fontosnak tartja a háztartási kiadások alacsonyan tartását.

Ezek az égők a hagyományossal szemben sokkal kevesebb árammal működnek, és ez persze a villanyszámlán is látszódni fog majd a következő hónaptól. De az is nagyon jó benne, hogy sokkal tovább lehet használni ezeket a típusokat, mert ahogyan én tudom, ezek sokkal tartósabbak, mint a hagyományosak.

– mondta a balassagyarmati nyugdíjas.

Szeptemberben Ipolyszögön is hasonló program indul, a teljes hónap rendelkezésre áll arra, hogy a helyiek regisztrálják háztartásukat a részvételre. Ezeket az igényeket a helyi önkormányzatnál személyesen jelenthetik be, vagy a ledcsere.hu honlapon keresztül is megtehetik.