Hirdetések

Minden évben elrendeli az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), hogy az időjárástól függően, tervszerűen gyérítsék országszerte a csípőszúnyogokat. A napnyugta idején végzett művelethez rend szerint egy platós autót használnak, ami végigjárja a település utcáit, és a szúnyogokra káros szert bocsát ki.

A kibocsátott kémiai anyag olyan permet, ami a levegő segítségével jut el a szúnyogok közé, majd azok kifejlett példányait megöli. Azonban az ismert eljárás hatékonyságát az évek során sokan vonták kétségbe. A sok zöldfelülettel rendelkező Balassagyarmaton, főképp a kertvárosi részekben az OKF által végzett szúnyoggyérítés nem hozott jó eredményt. Szakemberek egy része ezt azzal magyarázta, hogy az idei csapadékos tavasz és nyár nagyban hozzájárult a szúnyoglárvák gyors szaporodásához, a lárvákra pedig nincs hatással az autós írtószer. Azonban internetes fórumokon sokan azt is megkérdőjelezik, hogy az utcákon végighajtó permetező autó írtószere egyáltalán bejut-e az ingatlanok kertjeibe, hiszen a szúnyogok nem csak az utcákon élnek.

Balassagyarmat önkormányzata erre válaszul rendelt légi szúnyoggyérítést, amit július 17-én napnyugtakor végzett el a megbízott vállalkozó. A repülőgép a város fölött szórta ki az újabb permetet, ami már szinte minden lakott részre eljuthatott, a tapasztalatok alapján úgy tűnik, jobb hatékonysággal mint az autós megoldással.

A légi szúnyoggyérítést végző Szemp Air KFT. irodavezetője az ipolyinfo.com olvasói számára kifejtette:

A kezelés során 0,6 liter/hektár dózisban, 15-40 mikronos cseppnagysággal juttattuk ki az irtószert. Ez a technológia az úgynevezett ULV-technológia. Az igen kisméretű cseppek körülbelól 15-30 percig lebegnek a levegőben. Eközben érintkeznek a repülő rovarokkal (kontakt hatás), s azokat néhány órán belül elpusztítják. A hatóanyag a földfelszínről gyorsan elpárolog, illetve fény hatására gyorsan lebomlik. Ezért a későbbiekben már nem fejti ki hatását.

– részletezte Szabó Eszter Szabina az eljárás részleteit.

Hozzátette: a Balassagyarmat által megrendelt szolgáltatás kiterjedt a város üdülőövezetére is, ahol várakozásuk szerint már érezhetően csökkent a szúnyogpopuláció az elmúlt héten.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az így végzett gyérítés csak a kifejlett rovart pusztítja el, a vízben fejlődő lárvák ellen biológiai módszerrel kell felvenni a küzdelmet.