Hirdetések

Salgótarján első polgármesteréről, Förster Kálmánról elnevezett alapítványt hozott létre egy civil szervezet, a Jobb Páholy – Förster Társaság Egyesület elnöke, Ferkó Attila György; évente díjazzák majd a tehetségeket és azokat, akik a legtöbbet tették a városért – közölte az egyesület elnöksége pénteken az MTI-vel.

Hirdetések

Förster Kálmán irányításával Salgótarján szabályozott, biztonságos, kulturálisan sokoldalú és élhető településsé vált – írták a közleményben. Az alapítvány Ferkó Attila György egymillió forintos adományával kezdte meg működését.

A Förster-díj a volt polgármestert ábrázoló szobor vagy plakett lesz, amelynek elkészítésére az alapítvány pályázatot ír ki. A Förster-díjakról minden esztendőben az alapítvány kuratóriuma dönt, a díjazottak nevét első alkalommal Förster Kálmán születésnapján, 2024. július 29-én jelentik be.

Az alapítvány évente két kategóriában oszt díjat: a Nagy Förster-díjat (melynek összege 200 ezer forint) az kapja, aki a városért a legtöbbet tette, a (100 ezer forinttal járó) Kis Förster-díjat pedig Salgótarján legnagyobb jövő előtt álló tehetségének ítélik oda.

Förster Kálmán 1885. július 29-én Szepesolasziban született, a várossá nyilvánított Salgótarján első polgármestereként 1922 és 1943 között vezette a települést.