Hirdetések

A rétsági rendőrök a 2-es számú főúton fogták el azt a két román férfit, akik több mint egy tucat embert akartak jogellenesen a szlovák-magyar határon átjuttatni.

A Rétsági Rendőrkapitányság járőrei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján 2023. július 27-én 15 óra 25 perckor ellenőriztek a 2-es számú főúton egy román hatósági jelzéssel ellátott kistehergépkocsit és annak román állampolgárságú 50 éves sofőrjét és 51 éves társát. A jármű átvizsgálása során megállapítást nyert, hogy annak rakterében összesen 15 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy a román állampolgárságú férfi és társa a Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. Az egyenruhások a két román embercsempészt és a 15 fő külföldit elfogták és előállították.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai az 50 és az 51 éves állampolgár ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őket őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására. A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.