Hirdetések

Tizenhárom éve kapcsolódtak be nógrádi szakképzők az Európai Unió mobilitási programjába, s eddig a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum diákjai, tanárai utaztak külföldre tapasztalatszerzésre, illetve külföldi, szakmai gyakorlatokra, most azonban az ERASMUS+ keretében észt pedagógusok látogattak el hozzájuk. 

Hirdetések

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) fennállása óta a harmadik alkalommal érkezett Nógrád megyébe, illetve Nógrád vármegyébe külföldi szakképző iskola delegációja, hogy tanulmányozza az iskola szakképzési rendszerét, megismerkedjen az ottani jó gyakorlatokkal, illetve országismereti és személyes benyomások által kerüljenek közelebb egymáshoz az Európai Unióban élők.

Korábban egy Portugáliából, Bragából, tavaly pedig Olaszországból, Firenzéből érkeztek pedagógusok az NMSzC technikumaiba, illetve szakképző iskoláiba, ahol vendégtanárként tanórákat is tartottak.  

-Észt kollégáink érkezésének előzménye, hogy az ERASMUS+ program keretében tavaly mi is meglátogattuk Viljandiban az ottani szakképző központot. Megtapasztalhattuk, hogy a szocializmus évei után figyelemre méltó, korszerű iskolaépületekben, s a miénkhez hasonló iskolarendszerben hogyan folyik ott a szakemberképzés.

– közölte Baranyi Zoltán.

Az NMSzC főigazgatója házigazdaként a Stromfeldben tartott előadásán a 14 fős észt delegációnak egy rövid országismereti bemutatót követően a magyar szakképzési rendszer lényegét ismertette. Kiemelve a tehetséggondozásnak, illetve a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásának az intézményes lehetőségeit, A sajátosságok és a közös problémák megbeszélése a Stromfeld után Balassagyarmaton az NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában, majd a tantermi, oktatótermi kereteken túl városnézéssel folytatódott. A viljandi oktatók látogatást tettek a világörökségi palóc faluban, Hollókőben is, s az ötnapos útjuk során Eger és a fővárosunk nevezetességeivel ismerkednek majd. A záróvacsorát pedig a népművészetéről, s immár a konyhájáról is méltán híres Varsányban tartják.