Hirdetések

A Civitas Fortissima tér létrehozójával építteti át Balassagyarmat a több mint száz éves Palóc Liget főbejáratát, a Bajcsy-Zsilinszky utcai területet. Az elhanyagolt köztérre sok pénzt költenek, a rendrakás egy nagy terv részeként valósul meg.

A kétezres évek közepéig nyúlik vissza Eleőd Ákos Ybl- és Podmaniczky-díjas építész kapcsolata Balassagyarmattal, aki nagy tervet álmodott a kisváros számára: főteret. A patinás belvárosban nem volt nagy közösségi tér, az addigi Köztársaság teret egy utcatorkolatból hozták létre. Eleőd szerint a lényeges feladat az volt, hogy lelket adjon az addig átjáróházként látott területnek. Az építész a Megafon rádióban beszélt arról, hogy a most szintén rábízott Palóc Liget kiemelt övezetét is hasonló elvek szerint alakítja át.

Baráti társaságok szeretnek egy-egy kiemelt helyen összeülni, (…) de itt senki nem állt meg. Az első lépés az volt, hogy ki kellett kérni sokak véleményét.

– mondta Eleőd Ákos a főtér kialakítására utalva, aki megerősítette, hogy a létrejött Civitas Fortissima tér így lett valóban a balassagyarmatiak kedvelt övezete mára.

Eleőd Ákos építész múlt héten a Hír TV-ben is beszélt az megújuló liget részleteiről. (fotó: hirtv.hu)

Az építész hitvallása szerint városfejlesztést csak közös gondolkodással és közös akarattal lehet megvalósítani, legújabb munkája, a Palóc Liget frekventált részének átalakítása is ennek eredménye lesz idén ősszel. Hozzátette:

Nem csak a főtér létezik, a városközpont szellemiségében terek láncolatáról van szó, ahol az a lényeg, hogy mindenütt érezzék jól magukat az emberek. Nem pusztán közterek ezek, hanem közösségi terek. (…) A városlakók fogják programokkal belakni azokat, de a terek dolga inspirációt adni nekik.

Eleőd részletezte: a liget koncepciója 2007 óta készen volt, az általa írt dolgozatban már akkor szorgalmazta a vasbeton támfalak – szóhasználata szerint – humanizálását, továbbá a Palóc Múzeum skanzenjénél lévő kerítés stílusában a kiállítóhelyhez igazítását is. Ezek idén ősztől már nem csak tervek, hanem a valóság részei is lesznek.

A Petőfi-szobor és az előtte álló markáns betontámfal a balassagyarmati Palóc Ligetben a tér átalakítása előtt. (fotó: Eleőd Ákos)

Az építész kitért arra is, hogy Petőfi Sándor szobra számára új helyet talált, ugyanis a korábbi elhelyezkedése inkább elidegenítette a park látogatóit, messze, megközelíthetetlen távolságban állt. Eleőd a rádióban bejelentette: elolvasta a költő gondolatait arról, amikor Balassagyarmaton járt. Felidézte, hogy Petőfi megnézte a megyeházát, az éppen épülő börtönt, aztán tovább ment Vácra. Az építész azt a pillanatot örökítette meg a szobor újrapozícionálásával, amikor éppen elindul a költő a városból. Hozzátette: Petőfi szobra most már meg is közelíthető, bárki leülhet mellé, és a parkon belül egy meghitt téren időzhet vele.

A Palóc Liget átalakításának egyik pillanata 2023. május 25-én. Mielőtt Vácra indulna, még bárki leülhet Petőfi mellé. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A liget főbejárata a Civitas Fortissima térről ismert burkolattal és formavilággal gazdagodik, továbbá a várakozások szerint este is világos, jól átlátható területté alakul át.

A munkálatok a városi önkormányzat által elnyert pályázati támogatásból készülnek el. A Palóc Liget rekonstrukcióján kívül többek között sétautakat és játszótereket építenek, zöld területek újulnak meg 1,4 milliárd forintból.