Hirdetések

Hamis feliratokkal próbálták megtéveszteni a hatóságot, de a bűzlő veszélyes anyag lebuktatta a tetteseket. Egy abasári ingatlanból erős vegyszerszagot éreztek a környéken élők, de nehezen tudtak bizonyítékot gyűjteni arra, hogy tényleg bűzlik valami. A kormányhivatal végül százmilliós büntetést szabott ki.

Durva szabálysértés történt Abasáron egy Natura2000 besorolású védett természeti övezetben. Egy aszódi egyéni vállalkozó hulladék engedély nélküli gyűjtése miatt kapott bírságot, amit a Heves Vármegyei Kormányhivatal 103 millió forint értékben rótt ki a tettesre.

A hivatal indoklása szerint felújítás alatt álló munkásszálló mögött rejtették el a veszélyes anyagokat, amelyek bűze már annyira zavarta a környéken lakókat, hogy maguk próbáltak bizonyítékot gyűjteni.

A telephelyen található lezárt épületekbe a Hulladékgazdálkodási Hatóság bejutni nem tudott, a fényképfelvételek az épületeken kívülről, (ablakokon, réseken keresztül) azok felnyitása nélkül készültek.

– írja határozatában a kormányhivatal.

A hatósági helyszíni ellenőrzés többek között megállapította, hogy

A 2. számú fedett csarnok (47.809937; 20.025301) felnyitását követően a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szintén levegő méréseket végzett, itt 49 PPM szerves oldószer szintet mért a Draeger 5000 műszer EO szenzora (20 PPM a riasztási érték). A 2. számú csarnokban erősebb volt a szerves oldószer koncentrációja a levegőben. Az egybefüggő lebetonozott térszínen szintén 19 12 12 HAK azonosító kóddal részben jelölt és részben mennyiségi jellemzőkkel ellátott hulladék található. A csarnokban szintén 3 emelet magasan műanyag raklapokon, raklaponként 4 darab hordó található több sorban rendezetten. A mennyiségi jellemzőit tekintve, 3240 darab acélhordó található a csarnokban. A 2. számú csarnokban egymásra pakolt raklapokon található acélhordók fedelei közül számos sérült, nem megfelelően zárt hordó található, melyek valószínűsíthető, hogy, hozzájárulnak a fentiekben leírt mért értékhez illetve a szaghatáshoz.

A hatóság nyilatkozatra kötelezte az ingatlan tulajdonosát, aki bevallotta, hogy a hulladék a bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft. telepéről származnak. Mint azt korábban az ipolyinfo.com ismertette, a céggel már több gondja is volt a hatóságoknak, sőt, Bátonyterenyén már indulatos lakók is követelik, hogy a szerintük életveszélyes üzemet állítsák le.

Úgy tudjuk, az Abasáron megtalált veszélyes anyagokból több mint 11 ezer hordónyit találtak.