Hirdetések

A Pásztói Rendőrkapitányság épületébe még 2022 tavaszán sétált be egy fiatal német juhászkutya, aki azóta már a rendőrség állományát erősíti.

Egy szép áprilisi délelőtt volt, amikor a Pásztói Rendőrkapitányság ügyfélvárójába a nyitott ajtón keresztül hívatlanul besétált egy fiatal eb. A helyi erők már hallottak róla, mert a kisvárosban szárnyra kapott a hír, hogy egy kóborló, jámbor jószág rója a település utcáit. Többször látták a barátságos négylábút köztereken céltalanul, póráz és szájkosár nélkül flangálni. A helyiek – és főleg a gyerekek – szeretetét hamar kivívta barátságos és türelmes viselkedésével, akik gondoskodtak a rendszeres ellátásáról. A rendőrség munkatársai a rendőrkapitányságra betérő, hét hónap körüli, nagy testű keveréket jóllakatták, és a regisztrációs chip ellenőrzéséig elhelyezték a középület udvarán lévő kutyakennelbe.

Hamar kiderült, hogy a négylábún nincs chip, így a rendőrök fényképek alapján, a közösségi oldalakon keresték a gazdáját, illetve új otthont a jobb sorsra érdemes kutyának.

A bezártságot nehezen tűrő fiatal kant az egyik rendőr szülei vették magukhoz, akiknek feltűnt a tanulékonysága, érdeklődése és aktivitása, ezért kis idő elteltével szakértő kezekre bízták. A nagy potenciált rejtő fiatal állat ekkor került egy Pásztón dolgozó kutyás rendőrhöz, aki saját képzett ebével együtt foglalkozott vele. Vármegyei, összevont kutyás képzésekre hordta, ahol a már aktív állományú „szőrös rendőrökkel” végrehajtott feladatokban figyelemre méltóan teljesített. A vármegyei kutyás rendőrök önzetlen segítségével folytatott felkészítése olyan szintre jutott, hogy az egykor gazdátlan eb idén augusztusban az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának dunakeszi centrumába szervezett kiválasztási eljárásban a legjobb kutyaként megfelelt, és beválogatták a hivatásos szolgálatra alkalmasak elitjébe. A kutyus azonban nemcsak hivatást talált magának, hanem szerető, gondoskodó gazdát is Horváth Bertalan r. őrmester, a Pásztói Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának körzeti megbízottja személyében, aki felkészítette a nehéz megmérettetésre, és akivel a közel négy hónapos, aktív képzést követően együtt fogják vigyázni Kálló és a környező települések közbiztonságát.

Blackyről, a szolgálati kutyáról még fogunk hallani…

Hirdetések