Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Főügyészség indítványára a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatott egy 28 éves salgótarjáni férfit, aki ellen halált okozó testi sértés miatt nyomoznak.

Az eljárás eddigi adatai szerint a férfi 2023. szeptember 18-án az esti órákban érkezett haza a lakására a barátjával, akivel az aznap összekoldult pénzen és italon összevesztek. A házigazda több alkalommal megütötte és megrúgta a vendégét, utána lefeküdt aludni.

A hajnali órákban felébredve észlelte, hogy a megvert férfi nem lélegzik. Megijedt, de nem hívott mentőt, hanem a lépcsőház harmadik emeletéről lehúzta a testet a társasház előtti parkolóba, két autó közé. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette a férfit, aki már korábban is volt büntetve súlyos testi sértés miatt.

Az ügyészség a szökés elrejtőzés veszélye, a bizonyítás meghiúsítása és megnehezítése megakadályozása, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel indítványt tett a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazására, melyet a nyomozási bíró el is rendelt.

A végzést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette, de a kirendelt védő nem vett részt az ülésen, és ő is jogosult fellebbezés benyújtására, így bíróság döntése még nem végleges. A halált okozó testi sértés súlyos bűncselekmény, azt a törvény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.