Szeged, 2022. augusztus 30. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a határvadászképzésről a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Hirdetések

Magyarország elutasítja az uniós migrációs és menekültügyi csomagjának krízisrendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyit annak, hogy még több bevándorló érkezzen illegálisan Európába – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülésén elmondott felszólalásában közölte: a jelenleg tárgyalt szabályozás elfogadása esetén hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát, és gazdasági versenyképességét. Magyarország elutasítja Brüsszelnek ezt az újabb migrációpárti javaslatát – húzta alá.

Az államtitkár kiemelte: az olaszországi Lampedusán kialakult helyzet megmutatta, hova vezetett, hogy az Európai Uniónak nincsen hatékony külső határvédelme.

Nem szeretnénk, ha a Lampedusán vagy a szerbiai Presevóban találathó befogadó állomáson tapasztalható állapotok egyre több európai kontinensen belüli területre és országra is jellemzőek lennének.

– fogalmazott.

Megjegyezte: Magyarország fontosnak tartja, hogy az uniós migrációs csomaghoz hasonló stratégiai kérdésekben a tagországok konszenzussal döntsenek és nem pedig egyes országokat megkerülve minőségi döntéshozatallal. Amennyiben az uniós tanács mégis ilyen döntést hozna, azzal – szavai szerint – a tagállamokat hozza nehéz helyzetbe, hiszen az adódó krízishelyzeteket a tagországoknak kell kezelniük. Magyarország a déli határánál idén eddig 135 ezer illegális migránst állított meg, az adat magasabb, mint a két évvel ezelőtti teljes éves szám – emlékeztetett.

Rétvári Bence kijelentette: jól látható, hogy a rendelet „migránsmágnes” lenne, azaz még többen jönnének Európába illegálisan. A rendelet nem kezeli a problémát és nem szorítja vissza az illegális migrációt – húzta alá.

Nem szabad engednünk, hogy a csomag elfogadásával az embercsempészek kezébe adjuk a migráció irányítását. Nekünk a törvények oldalára kell állnunk, vissza kell szorítanunk az embercsempészetet és nem az Európába csempészett emberek státuszának legalizálásával kellene csak foglalkoznunk.

– fogalmazott Rétvári, majd hozzátette:

Magyarország úgy gondolja, ez a rendelet a problémát súlyosbítja, mintsem, hogy a problémák megoldása lenne.

Őrizzük meg az európai biztonságot, az európai egységet és ne fogadjunk el olyan rendeletet, mely a jelenlegi Európa helyére egy bizonytalanabb és veszélyesebb világot hoz el.

– tette hozzá felszólalásában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.