Hirdetések

Az LMP feljelentést tesz a gödi Samsung gyár ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt – mondta Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet felidézte: a gödi akkumulátorgyárat bővíteni akarják, amihez plusz vízre van szükség; vízvezetéket kell építeni és a szennyvizet el kell vezetni. Ennek megoldásaként a Dunából akarnak vizet hozni, amihez 8,5 kilométeres vízvezetéket és 13,5 kilométeres szennyvízcsatornát kell kialakítani. A beruházásra a kormány 32 milliárd forintot biztosított – ismertette.

Az LMP már azzal sem ért egyet, hogy új akkumulátorgyárak épüljenek Magyarországon, vagy a jelenlegieket bővítsék – hangsúlyozta. Mindez már az éghajlatváltozás szempontjából is problémás. Emellett „vízzabálóak, energiazabálóak”, nagyon nagy a területi igényük, ráadásul veszélyes üzemek – mutatott rá az LMP-s politikus.  

Mind a gödi, mind a komáromi akkumulátorgyár nagy arányban termel selejteket, amelyekkel kezdeni kell valamit – mondta. Ugyanakkor a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó működését már felfüggesztette a hatóság a szabálytalanságok miatt, és problémák vannak a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozóval is – fűzte hozzá.

Jelenleg egy feldolgozó működik, de akár azt is bezárhatják – mondta. Ekkor előfordulhat az, hogy a selejteket illegálisan helyezik el – közölte, hangsúlyozva: a problémát a mostani beruházás csak fokozza.

Annak megvalósítása ráadásul komoly természetkárosítással is jár, ugyanis NATURA 2000-es területen végzik azt.

Az LMP már tiltakozott a fakivágások ellen, most pedig a fokozottan védett homoki kikerics több száz példányát szántották be, annak ellenére, hogy a beruházót kötelezettség terhelte azok áttelepítésére. A növények eszmei értéke 40 millió forintra tehető – mondta.

Az LMP követeli, hogy a kormány vegye komolyan a környezet- és természetvédelmet! Az országból nem lehet „akkumulátorgyarmatot” csinálni – összegzett Schmuck Erzsébet.