Hirdetések

Eltiltás hatálya alatt ült a volán mögé, ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 32 éves szátoki férfi ellen, aki több elmarasztaló ítélet ellenére újabb bűncselekményt követett el.

Hirdetések

A Balassagyarmati Járásbírósághoz benyújtott vád szerint a férfit – aki korábban garázdaság, ittas járművezetés és eltiltás hatálya alatti vezetés miatt is volt már büntetve – 2023. augusztus 3-án Rétságon rendőri ellenőrzés alá vonták. Az intézkedés során kiderült, hogy a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőrt a bíróság már két jogerős döntésével is, egészen 2025. októberéig eltiltotta a járművezetéstől.

A vádlott ennek tudatában, a korábbi ítéletekkel nyíltan szembehelyezkedve ismét autót vezetett, így a járási ügyészség járművezetés eltiltás hatálya alatt bűntettével vádolta meg.

Korábban az eltiltás hatálya alatti vezetés csak szabálysértés volt, de az elszaporodottsága miatt 2021-ben bűncselekménnyé minősítette a jogalkotó: a Büntető Törvénykönyv szerint az elkövetője – amennyiben a cselekményt már eltiltás hatálya alatt követi el – akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség 90 napi elzárás és 5 év közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt, az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.