Hirdetések

A Párbeszéd azt követeli, hogy egészen addig függesszék fel a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár működését, amíg az üzem nem kapja meg a jogszabályokban előírt engedélyeket – mondta pénteki, online sajtótájékoztatóján a párt uniós tanácsadója.

Jávor Benedek kijelentette, hogy a gyár öt éve megfelelő engedélyek és hatósági hozzájárulás nélkül működik. Ebben az öt évben az üzem tevékenységét folyamatos környezetszennyezés, hatértérték-túllépések, szabálysértések kísérték, amelyek miatt a hatóságok több büntetést is kiszabtak – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a gyár ügyében elindult egy egységes környezethasználati engedélyezési eljárás, valamint elkészült a teljes felülvizsgálati dokumentáció.

A dokumentációt Jávor Benedek úgy értékelte, hogy az üzemet bővítik, ezért a tanulmány nem azt a gyárat vizsgálja, ami az engedély kiadásakor fog működni. Emellett a dokumentáció nem vizsgál számos környezeti hatást, például a felszín alatti vízbázisokra gyakorolt átfogó, vízgyűjtő-színtű következményeket – közölte Jávor Benedek.

A politikus súlyos problémának nevezte, hogy a Samsung SDI nem működtetett megfelelő, a felszín alatti vízszennyezések felmérésére szolgáló monitoring kúthálózatot. A tanácsadó a tanulmányból azt is kiemelte, hogy a zajterhelés még a védelmi intézkedések végrehajtását követően is meghaladja a határértéket.