Hirdetések

A Nógrád vármegyei nyomozók a Mátrix Projekt keretén belül folytatnak büntetőeljárást két visontai férfi ellen, akik 295 esetben csaptak be és károsítottak meg vásárlókat az online térben.

A Szécsényi Rendőrkapitányságon 2022. január elején tett feljelentést egy helybeli férfi, miszerint egy közösségi oldal online piacterén eladásra kínált termékeket szándékozott megvásárolni, ezért az előadóval felvette a kapcsolatot, majd a termékek vételárát átutalta az értékesítő által megadott bankszámlaszámra. Ezt követően azonban a termékek nem érkeztek meg, és azok árát sem küldték vissza, végül a hirdető is elérhetetlenné vált. A feljelentőnek 10 ezer forint kára keletkezett.

A szécsényi nyomozók széles körű adatgyűjtésbe kezdtek, amely során eljutottak egy Visontán élő férfihez, akit csalás bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A 23 éves férfi a nyomozóknak nem csupán ennek az egy bűncselekménynek az elkövetését ismerte el. Elmondása szerint az internetről különböző eszközökről készített képeket töltött le, majd azokat a saját termékeiként feltüntetve meghirdette több online piactéren is. Megvételre kínált gépkocsi- és telefonalkatrészeket, illetőleg szerszámgépeket úgy, hogy azok soha nem voltak a tulajdonában. A hirdetésekre jelentkező emberekkel különböző üzenetküldő platformokon tartotta a kapcsolatot, valamint egy mobilszámon. A termékek vételárát különböző bankszámlaszámra utaltatta át. Az elkövető a sértettek által átutalt pénzt felélte, a termékeket részükre egy esetben sem küldte el. A férfi az elmúlt év folyamán az ország számos területén 295 esetben csapott be a hirdetéseire jelentkező vásárlókat. A megtévesztett vásárlók eleinte 5000 és 10 ezer forint közötti összegeket, majd később 40–50 ezer forintokat utaltak át, cserébe semmit sem kaptak. A csaló ezáltal több millió forint bevételre tett szert. A nyomozás során megállapítást nyert az is, hogy a visontai férfi által a termékek kifizetésére megadott bankszámlaszámhoz köthető egy másik, 24 éves férfi is, akit a nyomozók pénzmosás bűntett miatt hallgattak ki gyanúsítottként és a bűncselekmény elkövetését elismerte.

A salgótarjáni és a szécsényi nyomozók a büntetőeljárás során vizsgálják további személyek érintettségét.