Hirdetések

Tűz keletkezett csütörtök délelőtt Salgótarjánban, a Pécskő úton, egy társasház hatodik emeleti lakásában, ahol egy biztosítéktábla gyulladt ki. A tüzet egy helyszínen tartózkodó szabadnapos tűzoltó fékezte meg egy porral oltó készülék segítségével. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói a társasház tizenkét lakóját kimenekítették az épületből, majd átszellőztették a füsttel telítődött lépcsőházat. Az érintett lakás tulajdonosát a mentőszolgálat munkatársai kivizsgálás céljából kórházba szállították.

Az elektromos tüzek kialakulásának oka sok esetben az elektromos hálózatok kötelező felülvizsgálatának elmaradása. A villamos hálózatot jogosultsággal rendelkező szakemberrel rendszeresen felül kell vizsgáltatni. A vizsgálat fényt derít a nem látható hibákra is, melyek így javíthatóvá válnak.

Az elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Az oltáshoz használjunk porral oltó tűzoltó készüléket vagy ha az nem található a házban, akkor használhatunk homokot vagy különböző nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét.

Fotók: Gyetvai-Nagy Dávid tű. százados; Juhász Jácint tű. százados

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg, de ügyeljünk rá, hogy saját testi épségünket ne veszélyeztessük ezzel. Emellett a legfontosabb, hogy vész esetén, amilyen gyorsan csak tudjuk, értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.