Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Bednanics Gábor irodalomtörténész, Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész és Győrffy Ákos költő kapja az idei Alföld-díjat; az elismeréseket november 7-én, kedden 19 órakor, az Alföld-díjasok estjén adják át a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban – tájékoztatta az Alföld szerkesztősége az MTI-t csütörtökön.

Hirdetések

A közleményben felidézik, hogy az Alföld szerkesztősége 1978 óta részesíti kiemelkedő szerzőit nívódíjban, 1993-tól pedig a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2022 között 45 alkalommal 129 szerzőnek 136 Alföld-díjat osztottak ki, Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is megkapták az elismerést.

A kitüntettek között olyanok szerepeltek, mint Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina.

A folyóirat közleményében kiemeli, hogy Bednanics Gábor, az irodalomtörténészi szempontrendszerét friss kultúratudományos kérdésirányokkal gazdagító, a modern magyar költészet történetét feltáró kutatásaiért, szerteágazó irodalomszervezői és kiadói munkásságáért, valamint az Alföld folyóiratban immár negyedszázadon át közölt bírálataiért és tanulmányaiért részesült az elismerésben. Bednanics Gábor 1976-ban született Budapesten, az Eötvös Lorán Tudományegyetem magyar-filozófia-összehasonlító irodalomtörténet szakán szerzett diplomát, doktori fokozatát 2007-ben szerezte meg az ELTE-n, majd 2013-ban habilitált a Debreceni Egyetemen. Eddig négy önálló könyve jelent meg, emellett számos publikációja, szerkesztett kötete látott napvilágot. A Fiatal Írók Szövetségének 2004 és 2010 között elnöke volt, irodalmi, szaktudományos és szervezői tevékenységét 2011-ben József Attila-díjjal, 2021-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatának odaítélésével ismerték el.

Bodrogi Ferenc Máté a klasszikus magyar irodalomra fókuszáló kutatásainak a textológia és az eszmetörténet távlatán túl a pszichológia és az élményalapú pedagógia területére is kiterjesztő, a tehetséggondozás vonatkozásában is példás munkásságáért, valamint az Alföld folyóiratban megjelent mindig felvillanyozó kritikáiért kapta az Alföld-díjat – áll a közleményben. Bodrogi Ferenc Máté 1980-ban született Miskolcon, majd a Debreceni Egyetem magyar szakán szerzett nappali tagozatos tanári, illetve levelező tagozatos pszichológus diplomát, doktori fokozatát 2011-ben szerezte meg a Debreceni Egyetemen. Eddig egy monográfiája, két tanulmánykötete, két kritikai szövegkiadása, illetve számos szerkesztett kötete, kisebb publikációja jelent meg. Jelenleg az Aurora almanach több kötetes forráskiadásának vezetője, habilitációs eljárása folyamatban van.

Győrffy Ákos, a hétköznapok misztériumát kitartó figyelemmel megragadó, egyedi hangvételű költészetéért, esszéisztikus, az érzeteket és sejtelmeket finom hangszerelésben megosztó szépprózájáért, valamint az Alföld folyóiratban több mint két évtizeden át publikált verseiért és regényrészletéért részesült az elismerésben. Győrffy Ákos 1976-ban született Vácon, jelenleg Börzsönyligeten él családjával. József Attila-díjas író, költő, megjelent kötetei: A Csóványos északi oldala (Accordia, 2000.), Akutagava noteszéből (JAK-Ulpius-ház, 2004.), Nem mozdul (Magvető, 2008.), Havazás Amiens-ben (Magvető, 2010.), Haza (Magvető, 2012.), A hegyi füzet (Magvető, 2016.), A távolodásban (Magvető, 2021.), A csend körei (Kortárs Kiadó, 2023.) – áll a közleményben.

Az Alföld-díjakat november 7-én, kedden 19 órakor, az Alföld-díjasok estjén adják át a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, majd a díjazottak egy portrébeszélgetésen vesznek részt. A közleményben kiemelik, hogy a Debreceni Irodalmi Napok idei témája Csokonai születésének 250. és Borbély Szilárd születésének 60. évfordulójához kapcsolódva a klasszikus lesz. A díjátadót megelőzően, 17 órakor kezdődik a tudományos tanácskozás, amelyen Nádasdy Ádám Mit őrzünk a klasszikusokból: tartalmat vagy formát?, valamint Kulcsár-Szabó Zoltán A szöveg ideje. A klasszikus és az eminens szöveg fogalmához címmel ad elő. A 18.15 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetésen Kulcsár-Szabó Zoltánt, Márton Lászlót, Nádasdy Ádámot kérdezi Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője – áll a közleményben.

A programsorozathoz kapcsolódóan november 6-án, hétfőn 18 órai kezdettel mutatják be Áfra János legújabb, Omlás című verseskötetét a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban Vigh Levente szerkesztő moderálásával.

Hirdetések