Budapest, 2023. november 3. Radnai Bertalan, Ipolytölgyes község polgármestere (b), aki a Társadalmi Innovációs Díjat vette át Vitályos Esztertõl, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától (k), mellette Regõs Judit, a Szülõk Háza Közhasznú Alapítvány elnöke (j), aki a Társadalmi Innovációs Díj különdíját vette át a minisztériumban 2023. november 3-án. Ipolytölgyes önkormányzata és a Szülõk Háza Közhasznú Alapítvány kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium által idén elsõ alkalommal adományozott elismerést. MTI/Lakatos Péter
Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Ipolytölgyes önkormányzata és a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által idén első alkalommal adományozott Társadalmi Innovációs Díjat – jelentette be a tárca parlamenti államtitkára a pénteki budapesti ünnepségen.

Hirdetések

Vitályos Eszter a magyar tudomány napján rendezett díjátadón azt mondta, ma már a gazdasági növekedés forrásai között az egyik legjelentősebb az innováció, amely társadalmi funkciója szerint az életminőség javulásának biztosítéka.

Hangsúlyozta: az innováció nem korlátozódhat csupán műszaki, gazdasági területekre; a társadalmi innováció azokat a kezdeményezéseket jelenti, amelyek a társadalom jólétének előmozdítását segítik elő, és fokozzák a társadalom cselekvőképességét.

A társadalmi innováció legyen újszerű, és olyan igényekre adjon választ, amelyek leginkább foglalkoztatják a társadalom szereplőit – folytatta az államtitkár. Úgy fogalmazott, a KIM „az innovációs szakpolitika bajnoka”, és ezen feladatköréhez kapcsolódva döntöttek a díj létrehozásáról.

A július 5-én megjelent pályázaton csak kidolgozott és megvalósított ötlettel, módszerrel lehetett indulni, amely fenntartható, modellértékű, máshol is megvalósítható, illetve nemzetközileg is adaptálható – fejtette ki Vitályos Eszter. Közölte: 24 pályázat érkezett be a szűk egy hónap alatt, ezek változatos körből kerültek ki, jelentősen eltérő tevékenységekkel, az ország minden tájáról.

Ipolytölgyes önkormányzatának „a település közösségének támogatása érdekében nyújtott szolgáltatásokra irányuló innovatív ötlet kifejlesztése és megvalósítása elismeréseként” adományozta a Társadalmi Innovációs Díjat Csák János miniszter.

Budapest, 2023. november 3. Radnai Bertalan, Ipolytölgyes polgármestere átveszi a Társadalmi Innovációs Díjat Vitályos Esztertõl, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától a minisztériumban 2023. november 3-án. Ipolytölgyes önkormányzata és a Szülõk Háza Közhasznú Alapítvány kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium által idén elsõ alkalommal adományozott elismerést. MTI/Lakatos Péter

Ipolytölgyes pályázatában kiemelte, hogy minél kisebb egy település, annál fontosabbak a közösségi megoldások; a városoktól távolabb élők számára az életüket megkönnyítő, közösségi alapon szervezett szolgáltatások lakosságmegtartó megoldást jelentenek – közölte Vitályos Eszter.

Elmondta, Ipolytölgyes innovációja a közösségi alapú kölcsönzésre épül, például egy traktor, egy eke elég a konyhakertek szántásához. Így az önkormányzati eszközbeszerzések során a lakossági igényeket is figyelembe veszik, a település lakói pedig a feleslegessé vált eszközeiket felajánlják a közösségnek. Az önkormányzati eszközkölcsönzés szervezett formában történik, szükség esetén szállítással vagy szaktudásukkal is segítik a kölcsönzést az önkormányzat munkatársai – tette hozzá az államtitkár. A díjat Radnai Bertalan polgármester vette át.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány „a kulturális és mentálhigiénés családtámogatási program felépítésére irányuló innovatív ötlet kifejlesztése és megvalósítása elismeréseként” kapta a Társadalmi Innovációs Díj különdíját.

Budapest, 2023. november 3. Regõs Judit, a Szülõk Háza Közhasznú Alapítvány elnöke (j) átveszi Társadalmi Innovációs Díj különdíját Vitályos Esztertõl, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától a minisztériumban 2023. november 3-án. Ipolytölgyes önkormányzata és a Szülõk Háza Közhasznú Alapítvány kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium által idén elsõ alkalommal adományozott elismerést. MTI/Lakatos Péter

Vitályos Eszter hangsúlyozta, hogy a Szülők Házának a várandósság idejétől a gyermekek felnőtté válásáig minden életszakaszra van átadható programeleme. Az egész családot komplexen, egységként segítik, családi bölcsődékkel, fejlesztéssel, képzéssel, mentális és lelki támogatással, emellett a hátrányos helyzetű családok, fiatalok támogatására is van megoldásuk.

A különdíjat Regős Judit vette át az alapítvány képviseletében.

Hirdetések