Hirdetések

Átfogó programban 9,569 milliárd forintból megújult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői Szent István campusa.

A MATE az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítése olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

Idézték a közleményben Csányi Sándort, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét, aki a projekt záró sajtótájékoztatóján elmondta, a felújítással 55 százalékos energiamegtakarítást ért el a MATE. A felújítás nagy részét a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásából finanszírozták, ehhez 1,7 milliárd forint saját forrás járult.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a közlemény szerint ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy a MATE 2021. február 1-jei megalakulásakor a magyar agrár-felsőoktatás tartalmi és küllemi megújítására vállalkozott. További erősödésükhöz olyan horderejű és volumenű fejlesztésre is szükség volt, amelyre az elmúlt 60 évben nem volt példa Gödöllőn – emelte ki az intézmény vezetője.

Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak. Készülnek az új tervek a sportcsarnok, valamint más gödöllői épületek külső és belső felújítására, tetőrekonstrukcióra és a többi campus modernizálására is.

Nagy Balázs közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár arról szólt, hogy a MATE-n megvalósult beruházás a 2014-2020 közti időszakban egyfajta „zászlóshajóprojektet” jelentett. Az energia- és erőforrás-hatékonyság növelését, valamint a gazdasági növekedést segítő projektekre ugyanis ebben az időszakban több mint 4 milliárd euró (1520 milliárd forint) támogatást fordítottak, amelyet a kormány további 300 milliárd forint hazai forrással egészített ki. Mindebből az oktatási intézményekre 40 milliárd forint jutott, melynek ötödét fordították a MATE gödöllői campusának felújítására.

A campus energetikai korszerűsítésének része volt a nyílászárók cseréje, tetőszigetelés, továbbá az elavult gőzüzemű kazánok helyett új, korszerű vezérlésű, kondenzációs gázkazánokat építettek be. A fűtési rendszer felújításánál távhővezetéket, fűtési vezetékrendszert és radiátorokat is cseréltek – olvasható az egyetem közleményében.