Hirdetések

Sok tartalékos is részt vesz az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlaton – közölte a honvédelem.hu hétfőn.

Emlékeztettek arra, hogy a hadgyakorlatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter indította el a múlt héten Hódmezővásárhelyen.

Azt írták, a katonák közelgő átcsoportosításuk és feladataik előtt ismeretmegújító foglalkozásokkal készülnek Magyarország legnagyobb hadgyakorlatára.

Alapvetően területbiztosítási, illetve őrzés-védelmi feladatokra készítjük fel a tartalékos katonákat, amellett, hogy készen kell álljanak váratlan helyzetekre is”

– idézték Kovács Imre ezredest, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnokát.

A szolnoki kiképzésen részt vevők Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád vármegyéből érkeztek, sokan közülük már 2017 óta tagjai az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszernek. Akadnak olyanok is, akik az elmúlt években külföldön is bizonyítottak már, gyakorlatokon és missziós szerepvállalásban egyaránt – ismertette,

A parancsnok hozzátette, hogy bár kiképzettségi szintben lehet eltérés egy hivatásos, aktív állományú és egy a civil szakmája mellett elkötelezetten szolgáló tartalékos katona között, de utóbbiak hatalmas lelkesedéssel és akarattal kívánnak tanulni, fejlődni és bizonyítani.

Roppant büszke vagyok ezekre az emberekre, akik a tanulmányaik, munkájuk mellett, hétvégéiket, illetve szabadidejüket, szabadságukat sem kímélve csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Azért, hogy elsajátíthassák a különböző katonai készségeket és részt vegyenek a honvédség különböző feladataiban, és hogy védjék Magyarországot.

– közölte Kovács Imre.

Gunda Mihály tartalékos főhadnagy, aki jelenleg a 68. Területvédelmi Zászlóalj első századának parancsnokhelyettese, az összegzés szerint azt mondta: bár a különleges erők tudásának csak egyes részeit tudják a tartalékosok elsajátítani, azokat viszont professzionális módon. Hozzátette, hogy mindhárom részt vevő zászlóalj már korábban kiképzett katonákat delegált a gyakorlatra, így nekik már inkább csak ismétlő foglalkozásokat kell tartani.