Hirdetések

Nagyon szép természetfotókat készít Lucza Zsolt őrnagy, a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársa. Amikor az idő pusztán szép vagy csúnya, az őt kevéssé érdekli. Amikor azonban megjelennek az időjárás finom árnyalatai, akkor fényképezőgépet ragad, és útnak indul.

Aki mostanság Pásztó környékén kirándul, látogasson el a Pásztói Múzeumba is, ahol láthatja Lucza Zsolt Elkapott pillanatok című kiállítását. Egy fotós esetében ez a cím azt sejteti, hogy a tárlaton igazi fotóriporteri bravúrokon álmélkodhat a nagyérdemű, a hétköznapok kimerevített és megismételhetetlen másodperceit szemlélheti, ám ezúttal nem erről van szó. A természetnek is vannak pompás momentumai, amelyekben néha magunk is gyönyörködünk, de kevés embernek jut eszébe, hogy ezeket megörökítse, a képeket aztán szép, látványos csokorba rendezze, esetleg kiállítótermek falára helyezze, hogy mások is átélhessék az „elkapott pillanatokat”.

Lucza Zsoltnak eszébe jutott. Pontosabban Lucza Zsolt őrnagynak, a Pásztói Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti alosztálya vezetőjének. Őt a munka után a természetfotózás kapcsolja ki. Szűkítsük le ezt egy picit: nem pusztán a természetfotózás, ő a természet azon pillanatait örökíti meg, amelyek oka, eredője az időjárás.

– A villámokat, a nyári vihart, a párás, rétegfelhős vagy havas tájat, a zúzmarás fákat, a szivárványt szeretem fényképezni – sorolja. – Ha a munkám, az időm engedi, olykor készülök is arra, hogy egy-egy különlegesebb időjárási jelenséget lefényképezzek. Ha például tudom, hogy éjszaka lehűl a levegő, és az eső átvált havazásba, akkor másnap reggel elindulok a Mátra magasabb csúcsai felé, hogy lefényképezzem a párában lebegő, friss hóval borított tájat. Állatok nem nagyon szerepelnek a képeimen, engem a természet által generált jelenségek izgatnak. Az ezerarcú természet okozta jelenségek.

Kérdezzük aztán, akadtak-e kollégák, akik példája nyomán kedvet kaptak a fotózáshoz, azt mondja, nem volt ilyen, de azért van köztük művészetkedvelő több is. Egyikük a gasztronómiában jeleskedik, más a népi iparművészetben. Lucza Zsolt képei már több honlapon megjelentek, meteorológiai szolgáltatók is használták azokat, de még sajtófotóként is láthatták az olvasók. Most a Pásztói Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők 44 felvételét. A látogatók egy teremben sétálgatva fantasztikus túrán vehetnek részt, ahol egy igazi természetfotós szemével nézhetik a tájat. A kiállítás jövő márciusig tart nyitva.