Több mint 1700 hagyományos üzemű kályhát juttat el az ország legszegényebb településein élő kisgyermekes családoknak, egyedül élő időseknek és nehéz helyzetű embereknek a Felzárkózó települések program.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben csütörtökön közölték: az érintett falvak közül százötvennél is több kistelepülés lakói kapnak új, vegyes tüzelésű kályhát.

Hozzátették: a készülékek kiszállítása hetek óta tart, az utolsó darabokat a napokban adják át a rászorultság alapján kiválasztott családoknak, vagy egyedül élő idős embereknek.

Az érintett települések többsége Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves és Baranya vármegyékben található, ott, ahol a felzárkózást segítő programokat megvalósító karitatív szervezetek hosszabb ideje Jelenlét Pontot működtetnek, és ismerik a legnehezebb körülmények között élő családokat.

Az új kályhákat – melyeket a Fókuszban a gyermek program támogatásával szerzett be a Felzárkózó települések program -, jellemzően azokba a háztartásokba viszik, ahol eddig is csupán egyetlen helyiség fűtésére volt lehetőség. Sok helyen pedig már régóta elhasználódott, átégett készülék helyére érkezik az új, gazdaságosan és biztonságosan működtethető kályha. A készülékhez új kályhacsövet és szénmonoxid érzékelőt is kapnak a családok – írták a közleményben.

Hirdetések
Hirdetések